CULTURĂ

Teatrele din R. Moldova se pregătesc de noua stagiune

post-img

Teatrele din R. Moldova sunt în toi de pregătire pentru noua stagiune, 2020-2021, iar repetiţiile au început deja în majoritatea instituţiilor teatral-concertistice.

Totodată, două teatre din R. Moldova prezintă deja spectacole în aer liber. Este vorba de Teatrul ”Geneza Art”, de la 1 august, şi Teatrul ”De pe strada Trandafiilor”(„S uliţî Roz”), de la 8 august, relatează Moldpres.

Teatrul Naţional ”Satiricus I.L. Caragiale” îşi va deschide cea de-a XXX-a stagiune pe 28 august, în aer liber, cu spectacolul ”Doctor de femei” de Georges Feydeau. Directorul instituţiei, Alexandru Grecu a menţionat că deja au început repetiţiile şi sunt restabilite toate spectacolele. ”Acum  construim scena, instalăm luminile. Vom juca mai mult comedie. Din păcate, depindem de factorii climaterici. Dacă va ploua, spectatorii vor fi nevoiţi să întoarcă biletele. Este o mare problemă. Timpul de afară ne dictează condiţiile”, a precizat Alexandru Grecu.

La rândul său, directorul adjunct al Teatrului Naţional ”Mihai Eminescu”, Ghenadie Gâlcă, a spus că pe 31 august este preconizat la Butuceni spectacolul ”Dosarele Siberiei” de regizorul Petru Hadârcă, după memoriile Ecaterinei Chele, deportată în 1941, Margaretei Cemârtan-Spânu, deportată în 1949, şi ale lui Ion Moraru, condamnat politic în 1950 la 10 ani de GULAG.

”Încă nu ştim dacă vom prezenta spectacolul, fiindcă ne dorim să avem un număr mai mare de 50 de spectatori. ”Dosarele Siberiei” este un spectacol complicat şi necesită o anumită concentrare financiară şi de forţe. E prea defectuos să-l jucăm o singură dată pentru 50 de spectatori. Concomitent, aşteptăm să ni se permită să jucăm în sală cu un număr restrâns de spectatori. Spectacolele necesită o anumită atmosferă, care în aer liber nu poţi s-o ai din varii motive, începând cu lumina şi bruiajul de afară şi cu alte dificultăţi. Avem o sală de peste 400 de locuri şi e mult mai uşor să joci spectacolele în spaţiu închis, cu respectarea distanţei sociale. În Marea Britanie şi Franţa deja se permit spectacole în spaţii închise. De ce n-am face şi noi acest lucru, odată ce se redeschid şi şcolile? Actorii noştri aşteaptă cu nerăbdare să iasă în scenă”, a subliniat Ghenadie Gâlcă.

Teatrul Naţional ”Eugene Ionesco”, Teatrul Dramatic Rus de Stat ”A.P. Cehov” şi Teatrul „Luceafărul” îşi vor deschide stagiunile în luna septembrie.

Directorul Teatrului ”Geneza Art”, Alexandru Burlaca a afirmat, că, deocamdată, sunt jucate în aer liber, sâmbăta şi duminica, iar uneori joia şi vinerea, patru spectacole: ”TOC”, de dramaturgul, actorul şi omul de televiziune francez Laurent Baffie, ”Cutia neagră”, după un scenariu de film semnat de autorii italieni Philippe Bologna şi Paolo Costella, ”Labirint” de dramaturgul american Rajiv Joseph şi ”De vorbă cu Emma”, după texte de Vitali Cipileaga cu accente din piesa „Pescăruşul” de A. P. Cehov, toate în regia Danielei Burlaca.

La rândul său, directorul interimar al Teatrului „S uliţî Roz”, Alexandru Petrov, a declarat că spectacolele se joacă în aer liber, pe o scenă arendată. ”Jucăm spectacole pentru copii şi maturi, în fiecare sâmbătă şi duminică. Cheltuielile sunt mari, numărul de spectatorii fiind restrâns. Ne dorim să jucăm în spaţiu închis, cu respectarea distanţei sociale”, a accentuat Alexandru Petrov.

Începând cu 1 august, instituţiile teatral-concertistice şi-au reluat repetiţiile, activităţile de pregătire a artiştilor şi organizarea evenimentelor/acţiunilor culturale în aer liber cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane. Potrivit Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, reluarea activităţii instituţiilor teatral-concertistice este realizată în mai multe etape succesive, începând cu personalul a cărui activitate este necesară pentru pregătirea spaţiilor, a celor care au un rol esenţial în desfăşurarea activităţii şi a celor care nu îşi pot desfăşura activităţile curente de la distanţă.

În timpul repetiţiilor, se vor evita scenele cu contact apropiat (distanţă mai mică de 1 m). Machiajul şi coafura se vor efectua cu respectarea regulilor generale: menţinerea distanţei fizice, limitarea contactului apropiat, igienizarea mâinilor şi dezinfecţia suprafeţelor înainte şi după şedinţa de machiaj/coafor. Angajaţii cu vârstă înaintată, care necesită protecţie sporită, precum şi cei care au copii cu vârstă mică, vor putea beneficia de condiţii speciale de muncă, inclusiv prestarea serviciilor de la distanţă.

Totodată, evenimentele/acţiunile culturale care urmează a fi desfăşurate în aer liber de către instituţiile teatral-concertistice vor trebui acreditate de către Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării. Organizatorii vor amenaja spaţiul astfel încât să se permită menţinerea distanţei fizice de 1 m între persoane, se va realiza măsurarea temperaturii, precum şi efectuarea triajului observaţional la intrarea în zona delimitată a evenimentului.