CULTURĂ

FOTO. Târgul Naţional al Covorului, desfăşurat în trei muzee naţionale din Chişinău

post-img

Cea de-a V-a ediţie a Târgului Naţional al Covorului cu genericul „Covorul Dorului” s-a desfăşurat concomitent în trei muzee naţionale din Chişinău şi în 51 de localităţi din ţară, în cadrul Târgului de Crăciun.

Inaugurarea oficială a evenimentului a avut loc la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală. În alocuţiunea sa, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc, a menţionat că Târgul Naţional al Covorului este un eveniment frumos, care cinsteşte măiestria mamelor şi bunicilor noastre de a ţese nu doar modele, dar şi  obiceiuri, şi tradiţii vechi. „Festivalul este organizat în contextul înscrierii de către Republica Moldova la 1 decembrie 2016 a dosarului de candidat „Tehnici tradiţionale de realizare a scoarţelor” în lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii. Covorul ne reprezintă în lume şi aceasta înseamnă că şi noi facem parte din patrimoniul culturii universale”, a subliniat Monica Babuc.

Şefa Biroului de Cooperare al Elveţiei în R. Moldova, Caroline Tissot, a afirmat că instituţia pe care o conduce susţine acest eveniment pentru a treia oară, sprijină şi va sprijini şi în viitor cultura Republicii Moldova.

Directorul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, Petru Vicol, a prezentat expoziţia „Imaginea lumii ţesută în lână”, care conţine covoare din patrimoniul muzeului, precum şi 12 ponevi (ţesătură groasă de lână, bumbac ş.a. din care se fac macaturi, covoare etc.) din colecţia Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea (România). 

La Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a fost vernisată expoziţia „Magia covorului vechi”, în cadrul căreia au fost prezentate peste 30 covoare datate cu sfârşitul secolului al XVIII-lea - începutul secolului al XX-lea din cele 250 din colecţia muzeului, o parte dintre acestea fiind expuse în premieră. Tot aici, şi-au expus lucrările meşteri populari din întreaga ţară.

O altă expoziţie, cu genericul „Tradiţie şi modernitate”, a fost inaugurată la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, care, potrivit directorului instituţiei, Tudor Zbârnea, cuprinde opere de pictură semnate de Mihai Grecu, Elena Bontea, Vladimir Palamarciuc, precum şi piese de tapiserie realizate de Elena Rotaru, Silvia Vrânceanu, Andrei Negură şi Maria Saca-Răcilă.

Prim-ministrul R. Moldova, Pavel Filip, a dăruit instituţiei din partea surorilor şi fraţilor săi două covoare vechi, ţesute de bunica lor, de la sfârşitul secolului XIX – începutul secolului XX.

În alocuţiunea sa, premierul Pavel Filip a menţionat că este mândru că al doilea an covorul, această piesă a patrimoniului cultural, este inclusă în lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii.

La sfârşitul evenimentului, directoarea Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Patrimoniului Cultural Imaterial, Diana Dicusarî, a înmânat celor mai activi participanţi la eveniment diplome pentru promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor sărbătorilor de iarnă.

Invitaţii speciali ai Târgului Naţional al Covorului au fost Formaţia „Flori de măr” din Râşca, Suceava, Grupul folcloric „Glasul Odăieşilor”, judeţul Galaţi şi „Alaiul Cerbul” din Heleşteni, Iaşi.

Prima ediţie a Târgului Naţional al Covorului a avut loc în 2014, transmite Moldpres.