CULTURĂ

Târgul Naţional al Covorului „Covorul Dorului” la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală

post-img

În data de 18 decembrie va avea loc ediţia a VIII-a a Târgului Naţional al Covorului „Covorul Dorului” la Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, anunţă Ministerul Culturii.

Evenimentul este organizat în contextul înscrierii la 1 decembrie 2016 a dosarului „Tehnici tradiţionale de realizare a scoarţelor în România şi Republica Moldova” în Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii. Scopul Târgului Naţional al Covorului este valorificarea covorului tradiţional, cunoaşterea motivelor şi simbolurilor de bază ale covoarelor, precum şi familiarizarea publicului cu tradiţiile şi obiceiurile româneşti şi semnificaţia covorului în cadrul acestora.

Subiectul cheie din acest an este semnificaţia covorului în contextul Nunţii basarabene. Pentru a simţi la propriu feeria acestei tradiţii, în cadrul ediţiei actuale a Târgului Covorului organizatorii vor amenaja spaţiul din curtea Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală astfel, încât toţi vizitatorii să devină nuntaşi.

Între prezentarea obiceiurilor se vor face popasuri muzicale în interpretarea protagoniştilor:

• Mireasa – Cornelia Ştefăneţ;

• Naşii Igor – Cuciuc şi Adriana Ochişanu;

• Soacra Mare – Maria Iliuţ;

• Vornicei şi druşte – ansamblul folcloric Crenguţa de iederă.

Evenimentul va fi desfăşurat preponderent în spaţiul public (curtea muzeului), cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecţiei cu virusul COVID-19.