CULTURĂ

Spectacolul „Frumoasa călătorie a urşilor panda” va deschide stagiunea Teatrului „Geneza Art” din Chişinău

post-img

Teatrul ”Geneza Art” îşi va deschide pe 9 august, la ora 19:00, cea de-a IX-a stagiune cu spectacolul ”Frumoasa călătorie a urşilor panda” de Matei Vişniec. Regia si scenografia sunt semnate de Daniela Burlaca.

Duminică, la ora 11:00, la Teatrul municipal ”Guguţă” va fi jucat spectacolul "Prinţesa-Broască" de Nina Ghernet.
 
Alte evenimente organizate pentru iubitorii de cultură vor avea loc la câteva muzee din Chişinău.
 
Sâmbătă, 4 august, la ora 13:00, în cadrul simpozionului internaţional de artă ”Autoidentificare prin dialog cultural modern”, la Galeria de Artă a Filarmonicii Naţionale ”Serghei Lunchevici” va avea loc vernisajul expoziţiei artiştilor plastici polonezi Dorota şi Marek Sak. Tot sâmbătă, la ora 15:00, la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală va fi vernisată expoziţia artiştilor plastici din Polonia Monica Isabela Costşeva şi Alexandr Vereşca „Costumul ca simbol al evoluţiei”.
 
La Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, poate fi vizionată, până la 9 septembrie, expoziţia itinerantă cu genericul ”Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani”, la care şi-au etalat lucrările peste 40 de artişti plastici din România şi Republica Moldova. Potrivit directorului instituţiei, Tudor Zbârnea, expoziţia prezintă lucrări de artă contemporană cu tematică explicit sau implicit religioasă, dar şi obiecte folosite în practica religioasă (icoane, cruci, pristolnice). Aceeaşi instituţie găzduieşte, până la 26 august, expoziţia de fotografii ”Revedere” de Zaharia Cuşnir. Tot aici poate fi vizionată expoziţia permanentă ”Artă Universală” (pictură, artă, sculptură decorativă”).
 
La Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei este deschisă, până la 25 septembrie, expoziţia ”Patrimoniu salvat”, care cuprinde obiecte confiscate pe parcursul anilor de către organele de drept ale Republicii Moldova, inclusiv cele reţinute la diferite posturi vamale din ţară. Ele prezintă o varietate largă de peste 5000 de exponate: icoane pictate pe lemn, icoane turnate în bronz, podoabe din platină, aur şi argint cu pietre preţioase, monede de aur, monede antice, decoraţii, piese de argintărie laică şi religioasă etc. Tot la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei vizitatorii pot admira expoziţia permanentă ”Comorile trecutului”, alcătuită din piese confecţionate din aur şi argint descoperite pe teritoriul Republicii Moldova.
 
Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală îşi aşteaptă vizitatorii la expoziţia permanentă ”Natura. Omul. Cultura”. Expoziţia a fost realizată în anii 1988-1994, după concepţia elaborată de grupul de muzeografi, condus de Mihai Ursu şi a proiectului de design, elaborat de Lev Burman. Expoziţia are o suprafaţă de 2000 m2 şi reflectă problema globală a interacţiunii dintre Om şi Natură în baza experienţei locale.