CULTURĂ

Spectacolul „Felii”, de Lia Bugnar - un deliciu pentru iubitorii de teatru de la Chişinău

O singură actriţă, opt identităţi şi tot atâtea personaje care îi invită pe spectatori într-o călătorie prin labirintul sufletului feminin. Acesta este spectacolul "Felii", de Lia Bugnar, iar jocul actoricesc al Ofeliei Popii a fost un deliciu pentru iubitorii de teatru de la Chişinău.

Subiectul piesei aduce în prim-plan istoria unei femei care suferă, iubeşte şi iartă cu aceeaşi intensitate. Piesa "Felii" este o înlănţuire de poveşti, o intersectare de destine. În rolul principal este actriţa Ofelia  Popii de la Teatrul Naţional  "Radu Stanca" din Sibiu.

Prin personajele sale, actriţa oferă o poveste universală despre fragilitatea şi forţa femeii.

OFELIA POPII, actriţă, Teatrul Naţional "Radu Stanca", Sibiu: „Este un one woman show "Felii" în care interpretez opt personaje feminine, opt caractere care se dezvoltă cu ocazia nefericită a morţii unui bărbat din viaţa acestor femei. Fiind vorba de o provocare atât de mare bineînţeles că descopăr de fiecare data, cu fiecare spectacol, noi nuanţe”.

Actorii din Sibiu au mărturisit că se simt ca acasă la Chişinău.

CONSTANTIN CHIRIAC, director Teatrul Naţional "Radu Stanca", Sibiu: „Chişinăul, Basarabia merită calitate. Deci, toate teatrele din România vor trebui să primească acest mesaj şi să-l şi onoreze, să vină cu ce au mai bun. Acest dialog trebuie să fie benefic, el trebuie să ajungă, să fie reciproc”.

Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti la Chişinău a devenit un miez al culturii basarabene, al culturii româneşti, susţine Excelenţa Sa Daniel Ioniţă, ambasadorul României în Republica Moldova.

Excelenţa Sa DANIEL IONIŢĂ, ambasadorul României în Republica Moldova: „Ediţia de anul acesta este una specială. Vine după un an de pandemie şi parcă bucuria revederii, bucuria reunirii este cu atât mai mare. Asta pe de o parte. Pe de altă parte, este un excelent prilej să vezi piese de o înaltă ţinută artistică, piese care au fost premiate în România, piese care, iată, sunt prezentate cu generozitate, aici, pe scena Teatrului Mihai Eminescu din Chişinău”.

CLAUDIA PARTOLE, poetă: „Pentru mine este o confirmare că spiritual suntem reintregiţi şi nu mai trebuie nicio dovadă nimănui. Păcat  că sunt nişte timpuri, care şi ele parcă ne-ar pune la încercare, dar oricum revăd nişte trupe la care ţin mult”.

„Sunt încântat de tot ce-i românesc şi în special de teatru românesc. Acesta a fost dorul meu şi încep a-l realiza. Actorilor li-i dor şi lor de noi. Asta este prima impresie. Dorim să revedem aceleaşi teatre naţionale din dreapta Prutului, vrem delicii teatrale, vrem noutăţi."

Astăzi, de la ora 19:00, iubitorii de teatru pot urmări un nou spectacol al teatrului din Sibiu, Cui i-e frică de Reginia Woolf, de Edward Albee, în regia lui Ionuţ Grama.