Spectacol In Memoriam Ion Caramitru, în cadrul Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti
Sursa foto:radiochisinau.md Vizualizari:

Spectacol In Memoriam Ion Caramitru, în cadrul Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti

Un spectacol IN MEMORIAM ION CARAMITRU va avea loc astăzi, sâmbătă 25 septembrie, în cadrul Reuniunii Teatrelor Naţionale, ce se desfăşoară la Chişinău.

Scrisă la finalul secolului al XVI-lea, „Neguţătorul din Veneţia” este şi astăzi o piesă extrem de actuală, despre bani, lăcomie, dragoste şi tensiuni inter-rasiale, despre discriminare şi răzbunare. Cea mai controversată scriere shakespeariană, „Neguţătorul din Veneţia” a impus unul dintre cele mai fascinante personaje ale dramaturgiei universale, Shylock, cămătarul evreu mistuit de dorinţa de a se răzbuna pe rivalul său, neguţătorul creştin Antonio, relatează Radio Chişinău.

Marea controversă din jurul acestei scrieri, pe seama căreia exegeza literară a emis opinii contradictorii, este dacă textul are un caracter antisemit sau nu. Cunoscuţi critici literari au acuzat piesa de un puternic antisemitism, în timp ce, pentru alţii, nemuritorul Will nu face altceva decât să descrie o profundă dramă umană.

„Neguţătorul din Veneţia” – una dintre cele mai întunecate comedii shakespeariene, în care povestea de dragoste a lui Bassanio, bărbatul care şi-a pierdut averea şi care trebuie să se împrumute pentru a o putea peţi pe femeia pe care o iubeşte, se integrează în povestea mult mai dramatică a cămătarului evreu Shylock şi dorinţa acestuia de a obţine o livră din carnea neguţătorului veneţian Antonio.

În spectacolul de la TNB, drama şi comedia, farsa şi încurcăturile romantice se îmbină cu dimensiuni morale absolute, într-o distribuţie impresionantă, cu Ion Caramitru în rolul lui Shylock, şi cu o scenografie care ne poartă direct în inima Veneţiei. O montare captivantă, cu ritmuri dinamice, care pun în valoare extraordinara putere creatoare a lui Shakespeare.

 

Spectacolul va avea loc sâmbătă, 25 septembrie 2021, ora 19:00, Sala Mare TNME. Intrare liberă în limita locurilor disponibile. Pentru a evita aglomerarea, spectatorii sunt rugaţi să rezerve locuri din timp la casa de bilete telefon: 0 22 22 11 77

Similare
RECOMANDĂRI