CULTURĂ

Spectacol în memoria fostului director al Teatrului Republican de Păpuşi „Licurici”

Astăzi se împlinesc 7 ani de la trecerea în nefiinţă a marelui actor basarabean Titus Jucov. El a condus Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici” mai bine de 30 de ani. În memoria actorului, discipolii săi au jucat pe scena teatrului din Chişinău, unul dintre spectacolele regizate de marele maestru – „Luceafărul”.

Luceafărul este unul dintre ultimele spectacole regizate de Titus Jucov, la Teatrul de Păpuşi Licurici. Piesa este considerată de mulţi actori un apogeu al creaţiei sale.

ION AMBROSI, actor: Titus Jucov a fost maşinistul trenului. După părerea mea, principala locomotivă păpuşărească din ţara noastră. Pentru că anume de aici, din teatrul Licurici, au pornit celelalte teatre, teatrul Guguţă, Piciul Julien pe care-l conduc eu.

ION BUZILĂ, actor: Titus Jucov a fost, este şi va rămâne regele păpuşarilor din Republica Moldova. El a ştiut cum să ajungă la inima fiecărui copil, el a ştiut cum să gândească, a ştiut absolut tot.

La spectacol au venit zeci de copii curioşi să vadă opera eminisciană jucată pe scena unui teatru de păpuşi.

„Acesta a fost scris de marele Mihai Eminescu şi a fost tradus în peste 80 de limbi.
Era opera preferată a fostului director al teatrului Licurici, Titus Jucov. Acestui teatru i se mai spune şi castelul din basme a culturii”, au spus spectatorii.

În acest an, Titus Jucov ar fi împlinit 70 de ani. De-a lungul carierei, el a jucat în sute de piese de teatru şi a regizat peste 50 de spectacole doar la teatrul Licurici. A mers cu spectacole şi în alte oraşe, precum Craiova, Kiev, Moscova sau Sankt-Petersburg.

ALA TOMA, director interimar, Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici”: Astăzi cu întreg colectivul am fost la mormântul dumnealui şi am depus flori şi i-am jurat maestrului că testamentul artei păpuşăreşti, această bijuterie, o s-o păstrăm şi o s-o transmitem generaţii şi generaţii la rând.

Titus Jucov s-a nascut pe 28 septembrie 1950, în comuna Cobani din raionul Glodeni şi a decedat pe 17 noiembrie 2013. Pentru talentul de regizor, i-au fost acordate mai multe titluri şi distincţii. Printre acestea se numără titlul de maestru emerit al artelor din Republica Moldova, Medalia „Meritul civic”, Ordinul „Gloria Muncii”, dar şi Medalia „Mihai Eminescu”.