CULTURĂ

„Seara basarabeană” a fost atracţia celei de a patra zile a Serilor Filmului Românesc de la Iaşi

post-img

Atracţia celei de a patra zilei a Serilor Filmului Românesc a fost „Seara Basarabeană”, organizată la Tiki Village, eveniment care a început cu un concert de excepţie marca Surorile Osoianu, urmat de proiecţia filmului „Afacerea est”. , în prezenţa lui Ion Sapdaru şi Constantin Puşcaşu: „M-am bucurat că cineva a avut o idee foarte bună să fie dat filmul la SFR, pentru ca filmul a făcut o carieră  foarte interesantă în cinematografe”. În încheiere, invitatul special de la Tiki Village a încheiat seara pe ritmuri de dans.

Ca de fiecare dată, ziua de festival SFR a început cu interviurile Dimineţile Filmului Românesc, invitat fiind de data aceasta actorul ieşean Marius Manole, care ţinut să amintească de prietenia cu actriţa Rodica Mandache şi colaborările şi experienţele sale din teatru.

Ziua a continuat cu o întâlnire la Liceul Varlaam, în prezenţa actorului Vlad Ivanov, unde invitatul a vorbit despre cinematografia românească şi viaţa de film şi în filme. Întâlnirea a avut ca scop principal educarea tinerei generaţii cu privire la creaţiile teatrale şi cinematografice româneşti.

La Cinema Ateneu, spectatorii s-au putut bucura de un cineconcert surpriză, susţinut de Theodor Alexandru Rădulescu şi acompaniat de proiecţia documentarului „Luminile Muzicii”, realizat de Cătălin Chirilă. Evenimentele au avut loc în cadrul zilei Cinemaraton. Tot în sala Ateneului, a rulat şi Amen, cu regia semnată de Costa-Gavras, fiind unul dintre filmele prin care Ion Caramitru şi-a consolidat talentul dincolo de producţiile româneşti.

Proiecţia filmului „Visul unei nopţi de iarnă”, unul dintre filmele marcante cu Rodica Mandache a completat seria de evenimente din secţiunea CineExcelenţa: Rodica Mandache.

Ulterior, seara s-a încheiat la Cinema Ateneu cu „Trenul regal”, film la care au participat regizorul Johannes Holzhausen, Adrian Buga şi Diana Păroiu.

În sala de la Casa de Cultură „Mihai Ursachi”, regizoarea Violeta Gorgos a vorbit despre documentarul „Drumul tatei”, alături de prof. Ion Mărgineanu, care a menţionat că „cel mai mare merit al realizatorilor acestui film este că nu a fost actorizat. Totul este aici, ce aţi văzut pe ecran a fost realitate curată, fără cenzură, fără învăţătură. Este totul real”

Mircea Andreescu, prezent la „După 40 de zile” a spus că „lucrurile din acest film ar trebui să dea de gândit, rostul acestui film acesta este (...) există o mare problemă cu bătrânii care rămân singuri şi o problemă la fel de mare este şi cu copiii care rămân singuri, pentru că se întâmplă tragedii din această cauză. Este o mare, mare problemă. Sper că se vor mai găsi echipe de filmare care să ajungă prin astfel de locuri şi să facă astfel de filme”.

Anul acesta, cu ocazia împlinirii a 145 de ani de la naşterea sculptorului Constantin Brâncuşi, festivalul SFR a proiectat filmul „Constantin Brâncuşi. Coloana sau lecţia despre infinit”, despre care Laurenţiu Damian a menţionat că  „este un omagiu pentru Constantin Brâncuşi”, „ o reverenţă făcută domnului Caramitru, care în calitatea lui de ministru a avut ideea refacerii şi restaurării coloanei infinitului.” Tot el adaugă: „Valoarea filmului stă totuşi în refacerea acestei coloane care a avut o istorie extrem de complicată şi aici tot respectul meu pentru domnul Caramitru care a rezistat unor presiuni extraordinare din acea perioadă.”

Horaţiu Mălăele a urcat pe scena Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri" în aplauzele unui public dornic să-l revadă la Iaşi, mai ales după ce anul trecut actorul nu a mai putut ajunge la ediţia care i-a fost dedicată.

Cu gândul la Ion Caramitru, invitatul special al festivalului, actorul a susţinut spectacolul „Caramitru-Mălăele. Câte-n lună şi în stele” alături de violoncelistul Adrian Naidin.

Pe scena Teatrului Naţional, Horaţiu Mălăele, invitatul special de anul trecut, a primit şi trofeul SFR - în faţa şi în aplauzele publicului. La final, a avut loc o sesiune de autografe.

Premiera filmului „Tata mută munţii”, a fost momentul în care cinefilii prezenţi la eveniment s-au întâlnit cu regizorul Daniel Sandu şi au rămas la final şi la o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu Daniel Sandu, Tudor Reu (producător) şi Petronela Grigorescu.

Evenimentele SFR au continuat în alte două spaţii din Iaşi, Amfiteatrul Palas, unde a rulat „Superhombre”, regizat de Mircea Gherase şi Lucian Mircu.

Organizat de: ARTIS

Iniţiat de: Asociaţia Studenţilor Jurnalişti

Proiect cultural finanţat de: Ministerul Culturii, Primăria Municipiului Iaşi, Ateneul Naţional din Iaşi

Asigurător oficial: Groupama

Cu sprijinul: Consiliului Judeţean Iaşi, Dacin Sara, Centrului Naţional al Cinematografiei

Parteneri oficiali: Cinema Ateneu, Palas Mall Iaşi

Partener de ospitalitate: Unirea Hotel & SPA

Răsfăţat de: Dulcinella

Vinul oficial: Gramma

Igienizat de: Casa Lebăda

Partener media oficial: Europa FM

Promovat în reţeaua: Wink public multimedia

Maşina oficială: Ford  ATI Motors Holding

Sponsori: Apa cinefililor: Zizin, Leomi Chocolate, Tiki Bistro, Cafeneaua Piaţa Unirii, Cheffa, Acaju, Glazurai, Cuptorul Moldovencei, Vitamin Aqua, Fabrica de print, Louis Purple, Papucei

Parteneri: Institutul Cultural Român, Universitatea „Petre Andrei” din Iaşi, Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” din Iaşi, Uniunea Cineaştilor din România, Casa de Cultură „Mihai Ursachi”, Liceul Varlaam, Bistro la noi, Restaurant Panoramic, Coffice, Gadal Tea, Oprem, Mihaela Iacob, Edith Val, Opera Naţională Română din Iaşi, Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi, Şcoala Populară de Arte „Titel Popovici”, Iaşi Airport, Cărtureşti, TV5 Monde, Culture Ireland, Irish Film Institute, Ambasada Irlandei în România, Polirom, Aurelian Ion, Klipa, Invitaţii florale, Silver Service, Vivienne

Parteneri Media: Agerpres, Radio România Iaşi, Radio România Cultural, TVR Iaşi, MovieNews, Suplimentul de cultură, Ziarul de Iaşi, Viva Fm, Evenimentul, TVR Moldova, Cinemaraton, Radio Hit, Munteanu, InOras, Apollonia TV, Zile şi nopţi, Iaşi TV Life