Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Se împlinesc 76 de ani de la naşterea maestrului Mihai Dolgan

A avut o viaţă scurtă, dar a reuşit să schimbe destine. Compozitorul, dirijorul şi instrumentistul Mihai Dolgan ar fi împlinit astăzi 76 de ani. A fost fondatorul renumitelor formaţii “Contemporanul” şi “Noroc”, în care s-au lansat zeci de artişti din Republica Moldova. A lăsat moştenire piese nemuritoare: “Cântă un artist”, “De ce plâng chitarele” sau “Basarabia”.

Versurile marilor poeţi basarabeni Dumitru Matcovschi sau Grigore Vieru, au fost puse pe note într-un mod desăvârşit de maestrul Mihai Dolgan. S-a născut la 14 martie 1942, în satul Vladimireşti, raionul Sângerei. Între anii 1959-1962 a studiat la Colegiul de muzică „Ştefan Neaga” din Chişinău. Cariera muzicală şi-a început-o în 1958, la Casa de Cultură din Sângerei, ulterior fiind acordeonist în diferite formaţii ale Filarmonicii din Chişinău, astăzi - Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”. În anul 1967, a înfiinţat ansamblul instrumental ,,Noroc”.

Pe parcursul activităţii, ansamblul „Noroc” a contribuit la lansarea şi afirmarea mai multor interpreţi printre care: Iurie Sadovnic, Anatol Neamţu, Ricu Vodă, Anatol Bivol, Gheorghe Ţopa şi altii. Mihai Dolgan a lansat multe piese devenite şlagăre: „Cântă un artist”, „Chişinăul meu cel mic”, „Basarabia”, „Primăvara” sau „De ce plîng chitarele”.
 
În anul 1974 organele de partid din RSSM au permis reorganizarea formaţiei cu numele „Contemporanul”, denumire sub care formaţia a activat pînă în 1985. Din 1985 trupa a revenit la denumirea iniţială „Noroc”. În 1977, lui Mihai Dolgan i s-a acordat titlul de „Artist Emerit” iar în 1988 – cel de „Artist al Poporului”. În 2001, a fost distins cu „Ordinul Republicii”. Mihai Dolgan s-a stins din viaţă pe 16 martie 2008, în Chişinău. El a fost înmormîntat la Cimitirul Central de pe strada Armenească din capitala Republicii Moldova.
Similare