CULTURĂ

Scrisoarea Mariei Tănase către Dumitru Fărcaş: “Banii, arză-i focul, nu contează aşa mult cum nu contează cât cânţi, ci cum cânţi”

“Se nasc atât de rar oameni înzestraţi cu nobleţea artistică a dumitale”, îi scria Maria Tănase lui Dumitru Fărcaş. Puţini ştiu că maestrul era prieten cu Maria Tănase. La 24 de ani, Dumitru Fărcaş a fost remarcat de marea artista după ce a câştigat un concurs la Bucureşti în care a avut mari rivali, între care Gheorghe Zamfir, regretatul Ion Drăgoi sau Dumitru Zamfira.

“Maria Tănase mi-a scris o scrisoare: Drăguţule Fărcăşel, (...) ajunsă în Bucureşti m-au învins ocupaţiunile multiple pe care le am şi, într-o linişte relativă să pot formula pe hârtie ceea ce doresc de la mata. Vezi mata, drăguţă, n-am prea scris prea mult la viaţa mea şi mai cu seamă scrisori. Dar scrisoare ca aceasta în care să tresară toate setimentele mele de artist n-am scris niciodată. Vezi, Fărcăşel, să nu te umfli că-ţi cade nasul şi gata cu admiratorii talentului matale. Nu vreau să te necăjesc, dar vezi, Dumitru Fărcaş, eşti atât de tânăr şi atât de talentat încât nu-mi dau seama dacă nu faci şi dumneata parte din acei artişti care înainte să înceapă să umble îşi iau boii lui Dumnezeu în cap. Mi-ai povestit că munceşti mult şi am dedus că eşti ambiţios. Eşti ambiţios ca să parvii sau eşti ambiţios ca să rămâi artist? Vom pleca într-un turneu şi vom câştiga mulţi bani. Banii, arză-i focul, nu contează aşa mult cum nu conteaza cât cânţi ci cum cânţi”, a povestit Dumitru Fărcaş într-un interviu.

Taragotistul Dumitru Fărcaş va fi înmormântat mâine, cu onoruri militare, în comuna natală Groşi din judeţul Maramureş. Astăzi, de la ora 14, la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca sunt aşteptaţi toţi cei care doresc să îi aducă un ultim omagiu maestrului. Dumitru Fărcaş s-a stins din viaţă ieri, în urma unui infarct.