Scriitorul Vladimir Beşleagă a împlinit astăzi 87 de ani
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Scriitorul Vladimir Beşleagă a împlinit astăzi 87 de ani

Cunoscutul prozator, eseist, publicist şi traducător Vladimir Beşleagă, fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, laureat al Premiului de Stat, a împlinit astăzi 87 de ani.

Vladimir Beşleagă s-a născut la 25 iulie 1931, în satul Mălăieşti, raionul Grigoriopol. În 1955 a absolvit Universitatea de Stat din Moldova. Apoi a făcut doctoratul la aceeaşi instituţie, având ca temă de studiu „Liviu Rebreanu, romancier”.
 
Şi-a început activitatea literară în anii ’60. A colaborat la publicaţiile „Chipăruş”, „Cultura Moldovei”, „Tinerimea Moldovei” şi a fost redactor-şef adjunct la revista „Nistru”. De asemenea, a activat în calitate de secretar al Comitetului de Conducere al Uniunii Scriitorilor din Moldova (1971-1976), precum şi de director al Muzeului Republican de Literatură „D. Cantemir” (1988). A fost deputat în primul Parlament al R. Moldova (1990-1994).
 
Cartea sa de debut „Zbânţuilă” (1956) şi alte câteva opere ulterioare sunt dedicate micilor cititori. Primul roman „Zbor frânt”, reeditat de numeroase ori, este recunoscut drept una din prozele remarcabile ale perioadei postbelice, unul din romanele care au schimbat faţa prozei din Republica Moldova.
 
A semnat romanele „Acasă”, „Ignat şi Ana”, „Durere”, „Sânge pe zăpadă”, „Cumplite vremi”, „Viaţa şi moartea nefericitului Filimon” ş.a. Vladimir Beşleagă este autorul mai multor cărţi de proză, de jurnal şi lucrări dramatice: „Dialoguri literare”, „Hoţii din apartamente”, „Ţipătul lăstunului”, „Centenar Vasile Coroban: 1910-2010: Omul de spirit”, „Destine transnistrene”, „Misterioase sfere”, „Morţii cei vii şi viii cei morţi”, „Nunta de aur”, ultima fiind jucată în premieră (2013) la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, „Voci sau dublul suicid din zona lacurilor” ş.a.
 
Este apreciat pentru intervenţiile sale publicistice. Semnează tablete, eseuri, reflecţii şi note memorialistice în diverse publicaţii, colaborează cu diferite posturi de radio şi televiziune.  
 
Opera lui Vladimir Beşleagă a fost tradusă în mai multe limbi. El însuşi a tradus din operele lui Longos, Erasm din Rotterdam ş.a. În 1991 a fost distins cu titlul onorific „Scriitor al Poporului”, iar 1996 - cu „Ordinul Republicii”, returnat, în 2003, în semn de protest pentru decorarea cu acest ordin a fostului lider comunist Ivan Bodiul. În 2004 i se acordă Premiul de Excelenţă al Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru întreaga operă literară şi publicistică şi în 2012 - cu titlul „Doctor Honoris Causa” al Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, scrie Moldpres.
Similare
RECOMANDĂRI