CULTURĂ

Scriitorul Andrei Strâmbeanu va fi petrecut sâmbătă pe ultimul drum

post-img

Corpul neînsufleţit al poetului, prozatorului, dramaturgului şi eseistului Andrei Strâmbeanu va fi adus la Biserica Sfânta Teodora de la Sihla, vineri, 6 iulie, de la ora 17.00, pentru ca toţi cei care l-au cunoscut să-şi ia rămas bun. Înmormântarea va avea loc sâmbătă, 7 august, la ora 10.00, anunţă Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării într-un necrolog semnat de ministra Lilia Pogolşa, potrivit IPN.

„O personalitate cu literă mare, care mereu a pledat pentru valorile spirituale şi morale, acestea regăsindu-se în eseurile şi discursurile sale. Un nume distins a literaturii româneşti, care a luptat pentru integritate şi idealul unirii. […] Ne exprimăm regretul profund şi transmitem condoleanţe celor apropiaţi. Lumină lină şi pace veşnică, Andrei Strâmbeanu!”, se menţionează în necrolog.

Andrei Strâmbeanu s-a născut la 25 august 1935, la Fântâna-Albă, judeţul Bălţi, România şi s-a stins astăzi, 5 august, la vârsta de 85 de ani.

A absolvit Institutul Pedagogic  „Ion Creangă”, unde colegi i-au fost Grigore Vieru, Spiridon Vangheli, Victor Teleucă, Gheorghe Vodă, Pavel Boţu, Ion Ungureanu, Valeriu Gagiu sau Serafim Saca. A colaborat cu artişti de renume a estradei naţionale precum: Mihai Dolgan, Constantin Rusnac, Eugen Doga.

Printre cele mai reprezentative opere se enumeră: „Fântâna Albă”, „Contrapunct”, „Contrapunct II”, „Floare de Cais sau Mielul netăiat”, „Poezii cu gust de pelin” „Armăsarul cu dinţi de aur”, „Consumatorul de onoruri” etc.

Andrei Strâmbeanu a fost distins cu medalia „Mihai Eminescu” în 1997, cu „Ordinul Republicii” în 2011, cu Premiul Naţional al Republicii Moldova şi cu Premiul „I. L. Caragiale” pentru dramaturgie al Academiei Române în 2008. În anii 1979, 1981, 2001, 2002 şi 2004 a devenit laureat al Concursului Naţional de Dramaturgie. Piesele sale s-au montat în teatre din Republica Moldova şi Germania, iar cărţile sale au fost traduse în mai multe limbi.