Schemă de investiţii în domeniul producţiilor de film şi altor opere audiovizuale 
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Schemă de investiţii în domeniul producţiilor de film şi altor opere audiovizuale 

În Republica Moldova va fi implementată o schemă de investiţii în domeniul producţiilor de film şi altor opere audiovizuale. Prin acest mecanism de stat, va fi asigurată rambursarea a 25% din cheltuielile calificate, realizate pe teritoriul Republicii Moldova, la care se poate adăuga 5% cu condiţia promovării de film şi altor opere audiovizuale. Prevederile se conţin într-un proiect de lege aprobat în primă lectură în şedinţa de vineri, 13 iulie, a Parlamentului, transmite IPN.

Scopul este de a crea cadrul normativ pentru a facilita atragerea investiţiilor străine pentru producţiile de film şi alte opere audiovizuale şi a susţine producerea de filme artistice, seriale TV, filme şi seriale cu desene animate, documentare, emisiuni TV performante şi moderne, reality show, spoturi publicitare sau clipuri muzicale. Astfel, autorii proiectului, elaborat în conlucrare cu experţi media, îşi propun să atragă investiţii în ţară, să dezvolte domeniul audiovizual şi de film naţional, dar şi să contribuie la creşterea volumului de producţii, inclusiv autohtone.

Corneliu Mihalache, unul dintre autori, a declarat că Republica Moldova va putea dezvolta afaceri colaterale producţiei internaţionale, ar putea presta servicii segmentare – video dublajul, sonorizare, subtitrare etc. Printre obiectivele iniţiativei se numără atragerea investiţiilor străine în domeniul producţiilor de film şi altor opere audiovizuale realizate pe teritoriul Republicii Moldova.

Autorii proiectului menţionează că acest sistem este recunoscut în lume cu denumirea de Sistemul Cash Rebate, acesta fiind implementat de un număr mare de state, la diferite cotaţii – de la 16% până la 40% – rambursare a cheltuielilor eligibile. În statele în care acest mecanism se implementează, s-a dovedit impactul pozitiv pe direcţii precum atragerea investiţiilor în ţară, dezvoltarea domeniului producţiilor, dar şi a cooperării cinematografice şi audiovizuale etc.

Similare
RECOMANDĂRI