CULTURĂ

VIDEO. Românii din Comunităţile Istorice au fost decoraţi în cadrul unei gale de excelenţă

post-img

Nu au nume, nu au cetăţenie, nu au şcoli şi nu au drepturi. Au fost deportaţi, închişi, torturaţi şi umiliţi pentru vina de a spune în limba lor maternă că sunt români.

Si totuşi, chiar dacă unii vor să-i numească valahi sau moldoveni, chiar dacă alţii spun că vorbesc limbi străine sau pur şi simplu se prefac că nu există, în comunităţile istorice din jurul graniţelor trăiesc, vorbesc şi simt româneşte 4 milioane de români.

Lupta lor de fiecare zi pentru identitatea culturală şi lingvistică este recunoscută de statul român la Gala premiilor de excelenţă pentru românii din comunităţile istorice.



Anul acesta, la cea de a doua ediţie a galei, 23 de români din Republica Moldova, Ucraina, Albania, Bulgaria şi Serbia au primit premiile ICR pentru excelenţă.



În fiecare joi, la ora 21.30, în emisiunea Corespondent TVR Internaţional, românii din comunităţile de la mii de kilometri de ţară şi cei de La un pas de România îşi împărtăşesc experienţele şi emoţiile, aflând că „de pretutindeni” poate însemna şi „acasă”. De aceea, echipa Corespondent TVR Internaţional a fost premiată la această a doua ediţie a galei.



Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român (ICR), prin Direcţia Români din Afara Graniţelor, cu sprijinul Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru Românii de Pretutindeni (Ministerul Românilor de Pretutindeni).

Evenimentul poate fi urmărit astăzi, 18 februarie, în direct, de la ora 12:00.