CULTURĂ

Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti debutează mâine pe scena Teatrului Naţional „Mihai Eminescu" din Chişinău

Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti debutează mâine pe scena Teatrului Naţional "Mihai Eminescu" din Chişinău. Timp de aproape două săptămâni, la Chişinău îşi vor da întâlnire cele mai importante instituţii teatrale din România şi Republica Moldova. Ediţia din acest an a Reuniunii Teatrelor Naţionale va avea loc sub înaltul patronaj al preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu şi al preşedintelui României, Klaus Iohannis.

Evenimentul cultural care marchează deschiderea celei de-a 100-a stagiune a Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" din Chişinău va debuta, mâine, cu premiera piesei "Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal", jucată de actori basarabeni în regia lui Cristian Hadji-Culea, directorul Teatrului "Vasile Alecsandri" din Iaşi.

CRISTIAN HADJI-CULEA, regizor: „Despre spectacolul de mâine seară pot spune că l-am făcut cu bucuria întâlnirii cu o trupă pe care sigur o cunoşteam, dar de astă data am reuşit să comunic altfel. E o piesă despre Stalin şi perenitatea sa, despre cum e ţinut în viaţă şi acum de unii oameni, despre cum s-a născut şi continuă acest cult al personalităţii staliniste.”

GHENADIE GÂLCĂ, actor, Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" Chişinău: „Un spectacol în care sunt antrenaţi mai mult de jumătate din actorii Teatrului Naţional, în care s-a lucrat cu multă dăruire. Mai multe vom spune, probabil, când vom ieşi pe scenă.”

 De mâine şi până pe 26 septembrie, şase teatre din România şi şase din Republica Moldova vor bucura publicul cu importante producţii teatrale.

LARISA TUREA, secretar literar, Teatrul Naţional "Mihai Eminescu": „Vreau să cred că vom avea sălile pline, este o ocazie rară, ocazie de a vedea spectacole premiate nu doar  la Bucureşti, dar şi în lume.”

VALERIU MATEI, preşedintele Institutului Cultural Român, Chişinău: „Omul este 80% o fiinţă spirituală şi restul este materie. Fără viaţa spirituală, fără viaţa culturală viaţa noastră nu ar avea niciun sens.”

Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti va fi dedicată în acest an regretatului actor Ion Caramitru, cel care a contribuit la multe proiecte teatrale în Republica Moldova.

PETRU HADÂRCĂ, director, Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" Chişinău: „Din motivul pierderii, în unele spectacole a fost înlocuit. Ion Caramitru urma să vină aici cu Neguţătorul din Veneţia care avea un rol principal, dar în schimb va fi prezent în spectacole radiofonice.”

Din cauza pandemiei, ediţia de anul trecut a fost anulată. Organizatorii speră ca, în acest an, să fie un public cât mai numeros, chiar dacă au fost impuse noi restricţii de participare la spectacole.

MIREL TALOŞ, preşedintele Institutului Cultural Român: „După ce a trecut un an care a fost pierdut pentru cultură, anul 2020, din cauza pandemiei, cultura a fost domeniul lovit în plin, pentru că este un domeniu care trăieşte prin evenimentele vii, prin publicul din sală. Reuniunea Teatrelor Româneşti este o prioritate pentru ICR, investim în acest eveniment resurse financiare importante, resurse organizatorice importante.”

SERGIU PRODAN, ministrul Culturii, Republica Moldova: „Sunt onorat să preiau din zbor acest proiect şi, sincer, contribuţia noului minister este una minimă. Pentru că, iată, Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti este la a şasea ediţie. Acest lucru este deosebit de important. Vreau să vă asigur că Ministerul Culturii va continua toate proiectele valoroase, care au rezistat pe durata anilor.”

Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti se află la cea de-a şasea ediţie. Programul mai conţine conferinţe, lansări de carte, expoziţii şi întâlniri cu actorii. O secţiune aparte a evenimentului sunt audiţiile publice ale spectacolelor de teatru-document, realizate de Teatrul Naţional Radiofonic Bucureşti şi Radio Moldova.