Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Regretatul compozitor Ion Aldea-Teodorovici ar fi împlinit astăzi 67 de ani

Regretatul compozitor şi cântăreţ Ion Aldea-Teodorovici ar fi împlinit, astăzi 67 de ani. Artisul s-a născut la Leova, când creştinii ortocşi sărbătoresc "Buna Vestire". A fost un martir al neamului care a luptat pentru valorile româneşti în Basarabia. A rămas viu în inimile tuturor românilor prin creaţia şi piesele sale care au fost simbolul mişcării de eliberare naţionale de la sfârşitul anilor 80.

Ion Aldea-Teodorovici s-a născut pe 7 aprilie 1954, în oraşul Leova. Tatăl său, Cristofor Teodorovici, a fost preot, dar în perioada de ocupaţie sovietică a fost nevoit să se retragă din biserică. Ion a fost cel mai mic dintre cei trei copii. De la tatăl său, artistul a moştenit dragostea faţă de muzică, ceea ce i-a dat inspiraţie pentru piesele pe care avea să le scrie mai târziu.

Doina Aldea-Teodorivici, care i-a fost mereu alături şi în viaţă, şi pe scenă, l-a motivat de-a lungul anilor. Împreună au mers în turnee şi le-au cântat militarilor care au luptat în războiul de pe Nistru împotriva ocupaţiei armatei ruse.

Ion şi Doina au cântat  despre suveranitate şi independenţă, au luptat pentru unirea Basarabiei cu România, iar piesele"  "Suveranitate", "Sfântă ni-i casa" şi "Eminescu" au fost cartea lor de vizită.

Fiul Cristi le-a moştenit talentul, iar în vara anului trecut a devenit tată. Pe fiica lui a numit-o Doina, în cistea mamei sale. Nu războiul le-a luat viaţa, dar un tragic accident rutier care s-a produs în noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992, în apropierea localităţii Coşereni din România.

 
Similare
RECOMANDĂRI