Recital de pian Eduard Kunz în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică “J.S.Bach”, ediţia a VIII-a
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Recital de pian Eduard Kunz în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică “J.S.Bach”, ediţia a VIII-a

Un recital extraordinar al pianistului Eduard Kunz va avea loc în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică „J.S.Bach”. Evenimentul cultural este organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău în colaborare cu Sala cu Orgă şi Fundaţia Culturală „J.S.Bach”. Concertul va avea loc astăzi, 24 aprilie, ora 18:00, la Sala cu Orgă. TVR MOLDOVA este partener media al evenimentului.

Festivalul Internaţional de Muzică „J.S. Bach” este un eveniment organizat de Sala cu Orgă şi Fundaţia Culturală „J.S.Bach”  şi se desfăşoară în perioada 24 - 30 aprilie 2018. În acest an vor avea loc patru concerte cu invitaţi speciali din România, Rusia, Germania, Polonia, Ucraina şi Republica Moldova.
 
Deschiderea Festivalului va avea loc pe 24 aprilie, 18:00, cu un recital susţinut de pianistul de renume mondial Eduard Kunz, care va prezenta un program din  creaţia lui J.S. Bach, Serghei Rahmaninov şi Franz Liszt.

Multiplu laureat al concursurilor internaţionale, Eduard Kunz are în palmares nu mai puţin de 15 premii (Locul I), primite în cadrul competiţiilor de profil din lume, fiind nominalzat de prestigioasa publicaţie BBC Music Magazine în topul celor mai buni 10 pianişti de mâine. Din 2011, pianistul deţine titlul onorific „Global Yamaha Artist”, conferit de celebra companie japoneză.

Festivalul va continua pe 26 aprilie, 18:00, cu programul „BACH BEYOND” („Dincolo de Bach”), oferit de SIGNUM saxophone quartet din Germania. Concertul se înscrie în tradiţia festivalului de a prezenta muzica lui Bach fie prin prisma altor genuri, precum jazz-ul, rock-ul etc., fie prin intermediul aranjamentelor pentru unele instrumente care nu existau pe vremea marelui compozitor. În cazul formaţiei SIGNUM este vorba de saxofon. Cei patru muzicienii vor purta publicul într-o călătorie prin muzica lui Bach, dar şi a autorilor  contemporani care s-au inspirat din creaţia lui, în program fiind incluse şi aranjamente pentru cvartet de saxofonişti de Steve Reich, David Maslanka şi Marcelo Zavros.

Pe 28 aprilie, ora 18:00, va avea loc un recital de orgă, susţinut de Jan Bokszczanin, reputat organist, profesor la Universitatea de Muzică „Frederic Chopin” din Polonia. În concert vor mai participa violoncelistul Cristian Florea (România/Germania) şi flautistul Ion Negură jr., care vor cânta în duet cu distinsul organist. În program: creaţii de J.S. Bach, Francois Couperin, Eduard Khagagortian, Heitor Villa-Lobos, Flor Peeters şi Felix Mendelssohn Bartholdy.

Festivalul se va încheia în data de 30 aprilie, ora 18:00, cu un concert vocal-simfonic, prezentat de Orchestra Naţională de Cameră, Corul  Naţional de Cameră, condus de Ilona Stepan, având ca solişti vocali  –  artiştii Operei Naţionale Ana Cernicova (soprană), Ghiulnara Raileanu (soprană), Lilia Istratii (mezzo-soprană), Victor Noviţchi (tenor),  Alexei Digore (bariton). În calitate de invitaţi – un grup de suflători din Ucraina. Dirijor – maestrul Cristian Florea. Programul este alcătuit din trei lucrări – Suita orchestrală nr.3, BWV 1068,  Cantata „Ich habe genung” pentru bariton şi orchestră, BWV 82 şi monumentalul „Magnificat” pentru solişti, cor şi orchestră, BWV 243 de J.S. Bach.

Ajuns la cea de-a opta ediţie ediţie, festivalul a avut nvitaţi valoroşi din Germania, Italia, Polonia, Ungaria, Franţa, Spania, Olanda, Elveţia, Rusia şi Ucraina.
Similare