R. Moldova marchează Ziua Bibliotecarului şi Ziua mondială a cărţii şi dreptului de autor
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

R. Moldova marchează Ziua Bibliotecarului şi Ziua mondială a cărţii şi dreptului de autor

Republica Moldova sărbătoreşte pe 23 aprilie Ziua Bibliotecarului şi Ziua mondială a cărţii şi dreptului de autor.

Solicitată de către Moldpres preşedintele Asociaţiei Bibliotecarilor din R. Moldova, Elena Pintilei, a menţionat că Ziua Bibliotecarului este un bun prilej de a felicita colegii de breaslă, care sunt furnizori permanenţi de idei inovatoare, pe care le valorifică cu succes în activităţile cotidiene, rămânând a fi deosebit de importanţi pentru comunităţile care le servesc. 

Potrivit sursei citate, Ziua Bibliotecarului în Republica Moldova se sărbătoreşte din anul 2000, când a fost semnat un decret privind instituirea sărbătorii profesionale - Ziua Bibliotecarului în data de 5 octombrie. În anul 2010, la solicitarea Asociaţiei Bibliotecarilor din Republica Moldova a fost operată o modificare la decretul Preşedintelui Republicii Moldova cu privire la stabilirea zilei omagierii. În calitate de argument a fost invocat faptul că în mai multe ţări din lume profesia de bibliotecar este sărbătorită la 23 aprilie, de Ziua Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor, instituită de către UNESCO în 1995.

”Respectiva sărbătoare este o oportunitate pentru întreaga societate de a aprecia la justa valoare rolul cărţii ca ocazie de susţinere a culturii, educaţiei, comunicării şi vieţii sociale. Această zi, de asemenea, oferă posibilitatea de a aprecia importanţa bibliotecarilor ca mediatori între lumea cărţii, a informaţiei şi cea a cititorilor”, a specificat preşedintele ABRM.

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM) a fost constituită în anul 1991. 

Similare
RECOMANDĂRI