CULTURĂ

"De la torţă la lampă" este genericul unei noi expoziţii organizate de secţia "Carte veche şi rară" de la Biblioteca Naţională

"De la torţă la lampă" este genericul unei noi expoziţii organizate de secţia "Carte veche şi rară" de la Biblioteca Naţională. Sunt expuse lucrări despre primele mijloace de iluminat. 70 de manuscrise şi cărţi, scrise până la începutul secolului al nouăsprezece-lea, păstrează şi acum urme de ceară, iar marginile filelor sunt afumate pentru că au fost citite la lumina lumânărilor.

Expoziţia pune în valoare istoria mijloacelor de iluminat, care au existat de-a lungul istoriei. Torţa a fost cel mai vechi şi mai utilizat instrument de iluminat.

„Aici sunt expuse o mare varietate de obiecte de iluminat, începând de la torţă, lumânări, lămpi şi desigur felinare. Lămpile la început au apărut odată cu invenţia olăritului şi la început erau pe bază de ulei, ca mai târziu să evolueze, să ajungă să cumuleze lumina într-un tub de sticlă care să intensifice iluminatul”, a spus VERONICA COSOVAN şef, secţia "Carte Veche şi Rară", BNRM.

Primele lumânări au apărut cu cinci mii de ani în urmă, în Egiptul antic.

„Egiptenii au fost primii care au folosit pentru confecţionarea lumânărilor ceara de albine şi un alt lucru destul de curios este faptul că la început lumânarea era folosită şi pe post de ceas, deoarece avea o ardere constantă şi ele se confecţionau de o anumită mărime, grosime”, a spus VERONICA COSOVAN, şef, secţia "Carte Veche şi Rară", BNRM.

În perioada medievală, principalele scriptorii unde cartea era scrisă şi decorată, se aflau în mănăstiri. Călugării erau cei mai cărturari oameni ai timpului. Ei scriau zile şi nopţi la rând la lumina lumânărilor şi a candelelor.

„Aceste cărţi le-am expus ca să reflectăm momentul că necătând la faptul că nu exista lumina electrică de care noi astăzi toţi suntem dependenţi, iată că s-a citit, s-a tipărit, s-a desenat, s-a gravat şi chiar s-au făcut capodopere de artă, cum ar fi iată un compartiment cu coperţile din metal”, a spus VERONICA COSOVAN, şef, secţia "Carte Veche şi Rară", BNRM.

Cărţile expuse sunt de-a dreptul impresionante, mai ales pentru că sunt vechi şi rare. Multe provin din secolul al 17-lea şi sunt volume de cult religios.

„Pentru această expoziţie au fost selectate 70 de cărţi vechi şi rare, care poartă pe filele lor urme de lumânar eşi de fum deoarece au fost scrise şi au fost întrebuinţate în perioada de până la invenţia lămpii cu gaz, care a avut loc în 1802, în Anglia”, a spus VERONICA COSOVAN, şef, secţia "Carte Veche şi Rară", BNRM.

Expoziţia de la Biblioteca Naţională din Chişinău va fi deschisă pentru vizitatori până pe 15 aprilie.