Poeta Iulia Hasdeu a fost comemorată la 150 de ani de la naştere
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Poeta Iulia Hasdeu a fost comemorată la 150 de ani de la naştere

O expoziţie foto-documentară şi o conferinţă cu genericul ”Iulia Hasdeu – arhanghel de mândre prevestiri. 150 de ani de la naştere (1869 – 1888)” au avut loc joi, 14 noiembrie, la Muzeul Naţional de Literatură ”Mihail Kogălniceanu” de la Casa Scriitorilor din Republica Moldova.

Solicitat de agenţie, directorul instituţiei, scriitorul Vasile Malaneţchi, moderatorul manifestării, a menţionat că expoziţia cuprinde cărţi, publicaţii periodice în care este reflectată viaţa şi activitatea Iuliei Hasdeu. ”Avem aici şi ediţia princeps a scrierilor Iuliei Hasdeu, apărute la Paris în anii 1989-1890. Primul volum – ”Muguri de aprilie” şi cel de-al doilea – ”Cavalerism” - cuprind versuri, iar cel de-al treilea – piese de teatru. De asemenea, avem o galerie întreagă de fotografii, portrete, un tabel cronologic şi referinţe critice. Am expus şi tabloul Iuliei Hasdeu, realizat de fostul ei profesor de la Paris, pictorul Diogene Maillart, precum şi bustul lui B.P. Hasdeu, executat de Alexandru Plămădeală”, a precizat directorul muzeului.

Potrivit lui Vasile Malaneţchi, vernisajul expoziţiei a fost urmat de o conferinţă susţinută de istoricul literar, publicistul şi dramaturgul din Ploieşti, România, Octavian Onea, care timp de 30 de ani a fost director al Muzeului Memorial ”B.P. Hasdeu” de la Câmpina şi care este un bun cunoscător ale vieţii şi operei literare a cărturarilor din dinastia Hasdeu: Tadeu Hâjdău (1769-1835), Alexandru Hâjdău (1811-1872),  Boleslav Hâjdău (1812-1892), B.P. Hasdeu, tatăl Iuliei Hasdeu (1838-1907) şi Iulia Hasdeu (1869-1888).

La rândul său, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a afirmat că Iulia Hasdeu rămâne în literatura noastră ca un simbol al poeziei tinere şi al geniului creator precoce. ”Ne bucură faptul că dinastia Hasdeu a avut rădăcini basarabene. A fost un talent nativ şi polivalent. A dat şi poezie, şi piese de teatru, şi proză. Cunoştea multe limbi străine. A fost îmbrăţişată de cultura franceză. Personal, am avut ocazia să văd la Paris casa în care a locuit, edificiu pe care este instalată o placă comemorativă în limba franceză şi se spune că în această casă a locuit un spirit ales, nobil”, a subliniat Arcadie Suceveanu.

Iulia Hasdeu s-a născut la 14 noiembrie 1869, în familia scriitorului şi savantului Bogdan Petriceicu-Hasdeu, la Bucureşti. S-a manifestat în literatură, muzică (cursuri la Conservatorul din Bucureşti, avea o minunată voce de soprană, după martorii contemporani) şi pictură (cursuri particulare de desen şi pictură la Paris). Avea un talent deosebit la limbi străine şi era interesată de filosofie, scrie moldpres.

Copil supradotat, la 8 ani neîmpliniţi a trecut examenele cumulate ale celor patru clase primare. La 11 ani, Iulia Hasdeu a absolvit Colegiul Naţional „Sfântul Sava”, iar în paralel a urmat cursurile Conservatorului de muzică din Bucureşti, după care a plecat la studii la Paris. A fost prima româncă ce a studiat la Sorbona, studiu început la 16 ani, uimindu-şi profesorii cu talentul său. A scris preponderent poezie, dar şi piese de teatru, poveşti şi povestiri. Iulia Hasdeu s-a stins din viaţă la 29 septembrie 1888, la Bucureşti. Tatăl său, Bogdan Petriceicu-Hasdeu a construit, în memoria ei, un castel la Câmpina, cunoscut sub numele de Castelul Iulia Hasdeu.

Similare
RECOMANDĂRI