CULTURĂ

Piesa „100 de minute de libertate” este jucată de actori de pe ambele maluri ale Prutului

Pe scena teatrului „Satiricus I. L. Caragiale” din Chişinău a revenit unul dintre cele mai îndrăgite spectacole, conceput în anul Centenarului: „100 de minute de libertate”. Pe lângă valoarea sa istorică, piesa de teatru mai are şi o încărcătură culturală deosebită, deoarece reprezintă rezultatul unei colaborări teatrale dintre România şi Republica Moldova.

Spectacolul „100 de minute de libertate” prezintă două state româneşti cu o istorie comună, dar tragică. În prim-plan este evoluţia ambelor ţări, începând cu anii ’90, dar şi foametea, deportările şi idealurile neamului. Pe scenă s-au unit echipe de actori de pe cele două maluri de Prut, Teatrul „Radu Stânca” din Sibiu şi Teatrul Naţional Satiricus „Ion Luca Caragiale” din Chişinău.
 
Fiecare dintre cei unsprezece actori din distribuţie a adus pe scenă crâmpeie din viaţa lor deloc simplă, plină de bucuriile şi necazurile copilăriei şi tinereţii. Chiar dacă piesă nu a fost jucată pentru prima oară,  actorii au trăit la maxim fiecare gest sau replică.

Spectacolul se bucură de priză la public, chiar şi la cel tânăr, mai ales pentru faptul că relatează istoria noastră recentă.

Premiera spectacolului „100 de minute de libertate” a avut loc pe  25 noiembrie 2018.