CULTURĂ

Peste o mie de manuscrise şi benzi magnetice cu materiale folclorice au fost digitizate

post-img

Peste o mie de manuscrise şi benzi magnetice cu materiale folclorice, păstrate în arhiva Academiei de Ştiinţe, au fost digitizate şi conservate. Acestea datează din perioada anilor 1946-1991 şi au fost adunate de pe teritoriul Republicii Moldova şi din Bucovina, regiunea Cernăuţi.

Solicitat de IPN, directorul Institutului Patrimoniului Cultural, Victor Ghilaş, a declarat că digitizarea a fost posibilă datorită unui proiect finanţat de către British Library din Marea Britanie, cu un buget de 32400 de lire sterline. Proiectul a fost câştigat la începutul anului trecut şi a avut un termen de implementare de un an. Acesta a fost realizat de către Institutul Patrimoniului Cultural, Institutul de Filologie şi Asociaţia Eurocentrica, România.

Proiectul a avut ca scop salvarea prin digitizare a materialului de arhivă păstrat la AŞM, aflat într-un proces avansat de deteriorare. Astfel, vor fi disponibile în format electronic 450 de manuscrise cu creaţii folclorice şi aproximativ 630 de benzi magnetice cu material audio folcloric. În cadrul procesului de digitizare, au fost depistate peste o sută de benzi magnetice deteriorate, care nu mai pot fi folosite.

Directorul Institutului a menţionat că materialul digitizat va fi păstrat în arhiva de folclor a Institutului de Filologie. A fost creat şi un site, unde acesta va fi încărcat. Pe suport digital au fost trecute cântece populare, colinde, basme, legende, snoave, naraţiuni. Este vorba şi despre folclorul muzical al găgăuzilor şi bulgarilor din Republica Moldova.