CULTURĂ

Personalităţi marcante ale scenei au fost premiate în cadrul conferinţei ştiinţifice,Teatrul Naţional Mihai Eminescu la 100 de ani

Personalităţi marcante ale scenei au fost premiate astăzi în cadrul conferinţei ştiinţifice - Teatrul Naţional la 100 de ani. Evenimentul de la Chişinău a marcat un secol de existenţă a Teatrului Mihai Eminescu, care şi-a păstrat rolul de instituţie model pentru promovarea culturii, a valorilor şi tradiţiilor româneşti.

NINELA CARANFIL, actriţă, Teatrul Naţional Mihai Eminescu, Chişinău: „Toate câte le-a trăit Teatrul Mihai Eminescu, le-a trăit şi poporul nostru, dar nu a făcut concesii.”

Conferinţa internaţională a reunit oameni de cultură  din tot spaţiul românesc.

ION HADÂRCĂ, scriitor: „Rolul teatrului în toate timpurile a fost unul esenţial, de instituţie canon aş zice, pentru promovarea valorilor, tradiţiilor, a eticii.”

MIREL TALOŞ, preşedinte interimar, Institutul Cultural Român: „Cred că teatrul în istoria românilor a fost o şcoală şi instituţiile teatrale au format oameni, atât pe cei de pe scenă, cât şi pe cei din public.”

Teatrul National a fost creat la iniţiativa unor personalităţi ale culturii române de pe ambele maluri ale Prutului. Actul de naştere a fost semnat de prim ministrul de atunci, poetul Octavian Goga, şi confirmat mai târziu prin decret regal.

SERGIU PRODAN, ministrul Culturii, Republica Moldova: „În cadrul Teatrului Naţional avem dovada incontestabilă a unei continuităţi pe durata a 100 de ani. Începând cu 6 octombrie 1921 şi până acum 6 octombrie 2021, a existat cineva care a asigurat memoria artistică.”

acad. MIHAI CIMPOI, critic şi istoric literar: „Pe parcursul a 100 de ani, teatrul nostru a devenit cu adevărat naţional, cu clasicii noştri montaţi pe scenă- Vasile Alecsandri, Ovidiu, Despot Vodă, Chiriţa, indiscutabil.”

Teatrul Naţional Mihai Eminescu a fost prima instituţie teatrală, de expresie română din Basarabia, şi a fost supranumit nava pilot a spaţiului cultural dintre Prut şi Nistru.