Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Opt covoare vechi moldoveneşti vor fi scoase la licitaţie, în satul Pelinia

De pe peretele din casa mare, au ajuns la expoziţii în toată lumea. Vechile covoare moldoveneşti, uitate o vreme în cuferele bunicii, sunt acum obiecte de artă râvnite de străini. În satul Pelinia, raionul Drochia, va avea loc o licitaţie, unde vor fi scoase la vânzare opt relicve ţesute fir cu fir.

Multe dintre covoarele care vor fi scoase la licitaţia cu strigare au fost deja aduse la Centru de Artizanat de la Casa de Cultură din Pelinia. Stau atent aşezate în aşteptarea unui nou proprietar.
 
Acest covor şi-a primit denumirea de la strămoşi de „Romaniţa” şi este împodobit cu flori, care mai de care mai colorate.
 
Procesul de creare a covoarelor este anevoios, iar gospodinele care le meşteresc depun o muncă titanică. E multă trudă, pasiune şi dragoste în fiecare fir de lână tors şi apoi ţesut la război. Aşa că nu e de mirare că şi preţurile covoarelor nu sunt pentru toate buzunarele.
 
Chiar şi cu preţuri cu multe zerouri pe etichetă, cumpărători există destui. Unii dintre ei le caută pe femeile care mai au cufere pline cu vechi covoare moldoveneşti. Şi să nu vă pară că sunt orişicine. Vin de la zeci de mii de kilometri distanţă pentru a se alege cu un ţol din casa mare.  
 
De altfel, cartea de vizită a satului Pelinia sunt ţoalele vechi care sunt păstrate cu sfinţenie. Aşa se face că acolo am găsit unul dintre cele mai vechi covoare din Republica Moldova, care a fost ţesut la sfârşitul anilor 1700.
 
Licitaţia covoarelor va avea loc pe 19 august, la Festivalul „Zestrea Nordului” organizat în satul Pelinia, raionul Drochia.
Similare
RECOMANDĂRI