Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Olarul Vasile Goncear a meşterit un vas cu volumul de peste 2000 de litri

La Hogineşti, satul renumit în Republica Moldova dar şi în lume pentru ceramica sa, se doboară recorduri greu de închipuit. Olarul Vasile Goncear a reusit să meşterească cel mai mare vas din lut din Europa. Astfel, meşterul spune că îi va fi păstrată memoria pe pământ.

A devenit inginer mecanic dar inainte de toate este meşter din dinastia Goncear. De aceea Vasile Goncear a hotărât să nu încalce tradiţiile familiei şi a îmbraţişat olăritul. Tătăl său, tot Vasile Goncear, a murit în 1991, şi de atunci tânărul olar a preluat ştafeta. În 2015 a început un proiect după care vroia să meşterească cel mai mare vas din lume. A început chiar şi construcţia cuptorului în care acesta să fie ars, însă din lipsă de bani lucrările s-au oprit. Acum, olarul a reuşit să confecţioneze un vas mai mic, dar unul care va bate şi el recorduri.

Despre aşa realizări nu sunt multe informaţii. Prin lucrurile create de el, meşterul speră ca memoria lui va rămâne vie.

Vasile Goncear nu ar fi reuşit nimic fără ajutorul familiei. Cu toţii au fost alături de el timp de peste o lună, cât i-a luat pentru oală.

Cuptorul unde va fi ars acest vas a fost proiectat chiar de Vasile Goncear.

Vasul are înălţimea de doi metri şi douăzeci de centimetri şi volumul de peste 2 mii de litri. Pentru început, olarul îl va înregistra ca record naţional in Republica Moldova.
Similare
RECOMANDĂRI