CULTURĂ

O profesoară din Străşeni, confecţionează ii de mai bine de cinci decenii

Ia este mai mult decât un simbol transmis din generaţie în generaţie. Este mai degrabă o poveste a neamului romanesc, brodată cu fir de matase. Olga Chiriac poartă, dar şi confecţionează ii. Nu-şi imaginează viaţa fără motivele tradiţionale româneşti şi stie că doar păstrând traditia un popor poate avea viitor.

De mai bine de cinci decenii, Olga Chiriac, profesoară de franceză în Străşeni, îşi dedică timpul liber confecţionării cămăşii cu altiţă. Olga Chiriac stie că un farmec aparte are IA brodată cu propriile mâini ce va deveni, în timp, o moştenire pentru generaţiile viitoare. 


„Cred că Dumnezeu mi-a dat acest talent, l-am simţit şi mi-am dorit mereu.. am avut o dragoste nespusă pentru  costumul popular. Nu se compară cu dispoziţia sufletească când ajungi la sfârşit şi te întrebi dacă eu am brodat”.

Drept inspiraţie îi servesc manualele despre portul popular, îndeosebi cele care pun în evidenţă picturile lui Nicolae Grigorescu. Olga a reuşit să transmită dragostea pentru costumul tradiţional românesc şi celor doi copii.

Din cei şapte nepoţi pe care-i are, pe urmele ei păşeşte şi nepoata Mihaela de doar şapte ani. Copila urmăreşte cu sufletul la gură cum din micile mişcări cu acul ale bunicii apare IA românească.

Olga Chiriac a fost cu ia romaneasca la expozitii in toata lumea. La mii de kilometri de casă, românii privesc parca cu alti ochi tot ce reprezintă tradiţiile şi cultura patriei.

„Am observat de când au plecat oamenii peste hotare au început să se unească în diverse asociaţii şi acordă o atenţie deosebită atât costumului popular şi chiar cer să le trimitem costume populare încolo”.

Ziua Mondiala a Iei este sărbătorită, anual, la 24 iunie.