O expoziţie internaţională de postere şi poeme, deschisă în premieră la Chişinău
Sursa foto:moldpres.md Vizualizari:

O expoziţie internaţională de postere şi poeme, deschisă în premieră la Chişinău

La Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei este deschisă, începând cu duminică, 14 iunie, expoziţia cu genericul ”Poster X Poem”.

Solicitat de Moldpres, directorul adjunct  al instituţiei, Mariana Vasilache, a menţionat că expoziţia cuprinde 30 de postere inspirate din poezia contemporană. ”Expoziţia va include atât posterele din prima expoziţie POSTER X POEM de la Bucureşti, cât şi un nou calup al artiştilor basarabeni şi va putea fi vizitată începând cu 14 iunie, pe gardul muzeului, de pe strada 31 august 1989, nr.121 A. Început la Bucureşti în martie 2020. POSTER x POEM este un proiect interdisciplinar care aduce împreună poeţi contemporani şi artişti vizuali. Expoziţia a ajuns la Chişinău la iniţiativa AA+, care a lansat invitaţia către 14 poeţi contemporani şi 14 artişti vizuali basarabeni”, a precizat directorul adjunct al instituţiei.

Potrivit Marianei Vasilache, fiecare poster propune o interpretare vizuală proprie, alături de textul poemului iniţial, duo-urile de artişti fiind: Alexandru Vakulovski x Aliona Ciobanu, Moni Stănilă x Veronica Gorii, Paula Erizanu x Maks Graur, Veronica Ştefăneţ x Cristina Halp, Dan Negară x Anna Vasina, Hose Pablo x Sandul, Artur Cojocaru x Alex Escu, Anastasia Palii x Adrian Gavriliuc, Artiom Oleacu x Ecaterina Şălaru, Iulia Iaroslavski x Mihaela Mândru, Ion Buzu x Veronica Belous, Cristina Dicusar x Ana Grigorovscaia, Victor Tzvetov x Cristian Menumortu, Alexandru Cosmescu x Denis Foca.

POSTER x POEM a fost primit cu entuziasm de poeţii basarabeni. „M-am bucurat mult să particip la acest proiect. Cred că interacţiunile dintre artişti din diferite genuri de artă sunt mereu binevenite deoarece inspiră la noi viziuni şi percepţii”, a menţionat poeta Veronica Ştefăneţ. Plecând de la conceptul „carte blanche”, artiştii vizuali au primit ca temă să creeze un poster pornind de la un poem al unui poet contemporan. Singura regulă a fost ca poemul şi numele poetului să se regăsească în poster. “Întotdeauna am crezut că poeţii trebuie să fie prieteni cu artiştii vizuali, pentru că de ei depinde cum arată cărţile în care se adună poemele. Următorul pas sunt posterele. Bineînţeles că mă bucur că după un poem de-al meu se va face un poster. De-abia aştept să-l văd! Am văzut cum întâlnirea dintre doi artişti naşte scântei. Şi e şi mai frumos că poezia porneşte din stradă, dar se întoarce înapoi în stradă. Bucuraţi-vă de ea!”, a adăugat poetul Alexandru Vakulovski.

Totodată, Mariana Vasilache a afirmat că POSTER x POEM a pornit cu o primă expoziţie de postere online şi offline pe gardul Muzeului Naţional de Artă al României din Bucureşti. În cadrul acestei expoziţii au fost prezentate primele 16 postere din proiect, printre poeţii invitaţi numărându-se Tara Skurtu, Dan Coman, Vasile Leac, Andrei Dosa, Mina Decu, Răzvan Ţupa, Teona Galgoţiu şi Svetlana Cârstean. POSTER X POEM crede că poezia trebuie să ajungă la cât mai multă lume şi pentru asta ea trebuie să iasă din cărţi şi să apară pe pereţi şi garduri. Iar posterul este mediul perfect pentru  a duce poezia în mijlocul oraşului, printre oameni.

Proiectul este iniţiat de GLITCH – studio de comunicare cu înclinaţie către proiecte culturale din Bucureşti şi a ajuns la Chişinău în colaborare cu AA+ – o iniţiativă nonformală, din Moldova, care îşi focusează activitatea în jurul culturii vizuale locale şi de peste hotare.

Similare
RECOMANDĂRI