CULTURĂ

O expoziţie de articole vestimentare menită să tempereze consumerismul şi să educe societatea, a fost deschisă la Chişinău

Evoluţia rapidă a modei şi cumpărăturile în exces stimulează industria textilă, care afectează tot mai mult mediul înconjurător. O expoziţie de articole vestimentare menită să tempereze consumerismul şi să educe societatea, a fost deschisă azi într-un centru comercial din Chişinău. Vizitatorii pot să se inspire şi să înveţe principiile sustenabilităţii aplicate de suedezi.

Mai multe articole vestimentare care produc o revoluţie în lumea modei, pot fi admirate la parterul unui centrul comercial din Chişinău. Rochii create din bucăţi de stofă după reciclarea mai multor piese vestimentare, haine tricotate din hârtie şi alte veşminte deosebite aduse din Suedia, reprezintă o alternativă pentru evoluţia rapidă a modei. E moda hainelor ieftine, de calitate inferioară care sunt aruncate după câteva purtări.

CAROLINA TULGARĂ, director, centru Zip House: „Nu este un motiv să nu fii în trend dacă haină este reutilizată sau e produsă dintr-o stofă inovativă, din contra. La capitolul conştientizare consumatorului mai avem de lucrat, pentru că asta ar însemna că fiecare în parte  că chiar dacă plătim mai mult să luam o haină pe care s-o purtăm nu şase luni ci trei ani, ca să fie una calitativă, să micşorăm fast fashion.”

Organizatorii expoziţei, Ambasada Suediei în Republica Moldova împreună cu centrul de Execenlenţă în Designe şi Tehnologii Zip House, au decis să atragă atenţia vizitatorilor asupra impactului pe care-l are industria modei asupra mediului. Atât cultivarea, cât şi vopsirea fibrelor necesită cantităţi mari de apă şi substanţe chimice, care ulterior ajung în apele subterane.

Oamenii sunt îndemnaţi să păstreze hainele în stare bună o perioadă mai îndelungată, să recilcleze sau să cumpăre articole la mâna a doua.

KATARINA FRIED, ambasadorul Suediei în Republica Moldova: „Susţinem industria modei din Republica Moldova în parteneriat cu USAID mai mult de cinci ani. Pe parcursul acestei perioade am fost martorii unei schimbări rapide în domeniul modei şi al industriei textile la nivel global, dar şi în Republica Moldova. O mişcare orientată spre producere şi consum mai durabil, spre o modă mai responsabilă.”

Expoziţia va rămâne deschisă şi în următoarele două săptămâni. Evenimentul cu genericul "Revoluţia modei: viitorul textilelor" s-a desfăşurat şi la Paris, Moscova şi în alte capitale ale lumii. Potrivit datelor oficiale, la nivel global se uzează 62 de milioane de tone de haine şi doar 20% sunt reutilizate sau reciclate.