Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

O bibliotecă inedită a fost instalată în curtea unui bloc din sectorul Buiucani, din Chişinău

O bibliotecă inedită a fost instalată, astăzi, în curtea unui bloc din sectorul Buiucani, din Chişinău. Ideea aparţine unor soţi ce vor să-i facă pe oameni să îndrăgească lectura, iar pe locatari - să se cunoască mai bine între ei.

Este a doua bibliotecă amenajată în cadrul unui poriect initiat de soţii Romanescu. Până la sfârşitul anului, cei doi îşi propun să ajungă la 10 astfel de spaţii destinate cărţilor. Toate volumele, au fost donate de către o editură din Chişinău.

VALERIA ROMANESCU iniţiator proiect: „Cărţile au fost donate în valuare de 5000 de lei pentru 3 căsuţe, ulterior o să ajungem la 10.  Vine sezonul rece şi eu cred oamenii vor avea timp să citească, seara toţi vin acasă de la lucru, cineva se uită la televizor,iar cineva citeşte o carte. Aş îndemna oamenii să citească mai mult,pentru că se simte nevoia”.

În fiecare căsuţă din lemn sunt 10 cărţi, atât de la autori basarabeni cât şi de peste hotare.

„Este o idee binevenită pentru complexul nostru şi nu doar, ar fi o idee superbă să se amenjazeze în toate curţile  aşa timp de căsuţe, locatarii ar putea să facă schimb de cărţi, informaţii. Va fi foarte bine dacă oamenii vor aduce cărţile lor aici, să fie un schimb de cărţi. -Dumneavostră vă place să citiţi? -Da, şi uneori caut o anumită carte, dar aici poţi să vii să te uiţi, poţi să găseşti ceva interesant. Cum o să monitorizaţi ca să nu disoară cărţile? -Eu cred că ţine mai mlt de bunul simţ al fiecărui locatar, iar cel care a luat cartea să o restituie înapoi, ăsta e şi scopul căsuţei respective”.

În luna mai, şi în scuarul "Mihai Eminescu" din centrul Chişinăului a fost instalată o bibliotecă stradală.

LIUBA MAXIM reporter TVR MOLDOVA: „Această bibliotecă stradală a fost inaugurată cum fast acum jumătate de an, de către municipalitate. După cum vedeţi, rafurile sunt acum mai mult goale, iar cei care au împrumutat cărţi au uitat să le întoarcă”.

Primele biblioteci stradală din Republica Moldova au apărut în 2014. Ideea a fost preluată din mai multe ţări din Europa, dar şi din Statele Unitele ale Americii unde se bucură de mare popularite.
Similare
RECOMANDĂRI