CULTURĂ

Muzeul din Călăraşi găzduieşte o colecţie impresionantă de obiecte medievale

Săbii, topoare şi suliţe de sute sau mii de ani. La Muzeul de Istorie şi Etnografie din Călăraşi a fost inaugurată o expoziţie inedită. Este vorba de o colecţie de arme şi obiecte medievale, deţinută de Petru Costin. Colecţionarul, originar din Călăraşi, a cucerit lumea întreagă cu exponatele sale descoperite pe teritoriul Republicii Moldova.

Secolul V, secolul X, XVI, XIX. Istoria poate fi citită prin aceste obiecte care mai păstrează şi azi suflul oştenilor, şi meşteşugarilor care au locuit cândva pe aceste locuri.
 
Este doar o mică parte din obiectele medievale adunate, timp de 40 de ani, de Petru Costin, care este şi deţinătorul celei mai mari colecţii de potcoave din lume. După ce au colindat mai multe ţări europene, exponatele au ajuns la Muzeul de Istorie şi Etnografie din Călăraşi.
 
Colecţia temporară de la Călăraşi conţine peste 80 de piese. Pot fi admirate instrumente de prelucrare a pielii, ustensile de bucătărie, chei, lacăte şi chiar cătuşe de sute de ani.
 
Totuşi, cel mai impresionante sunt armele medievale adunate cu grijă de pe teritoriul Republicii Moldova. Sunt zeci de suliţe şi săgeţi încă bine ascuţite, săbii şi topoare - unul cu adevărat inedit, care datează din secolul al XIII-lea.
 
Toporul a apărut, apoi, şi pe mărcile poştale din Republica Moldova, iar în 2008 şi în Ungaria. Speciale sunt şi săbiile din secolul al XIV-lea care au ajutat ostaşii să-şi înfrunte duşmanii.
 
Dar, probabil, cel mai interesant este buzduganul pe care cei mici îl cunosc din basme şi pe care muzeul din Călăraşi a ţinut cu tot dinadisul să-l expună.
 
Expoziţia a fost deja admirată şi apreciată de cei mai fideli vizitatori ai muzeului, Ion şi Valeria. Micuţii au rămas impresionaţi de armele din trecut.
 
Colecţia de arme şi obiecte medievale a lui Petru Costin va putea fi admirată la Muzeul de Istorie şi Etnografie din Călăraşi până în luna septembrie.