CULTURĂ

Muzeul de Etnografie a organizat a patra ediţie a Festivalului „Hristos se naşte, slăviţi-l”

Colindatul şi alte obiceiuri de Crăciun reprezintă o tradiţie veche, respectată cu sfinţenie în Republica Moldova. Cei în vârstă, dar şi copiii, formează cete de colindători şi merg din casă în casă pentru a vesti Naşterea Mântuitorului Isus Hristos. Pentru a menţine vie tradiţia, Muzeul Naţional de Etnografie organizează, anual, Festivalul colindelor, unde sunt interpretate cele mai vechi şi autentice cântece tradiţionale româneşti de Crăciun.

Toţi participanţii au interpretat colinde specifice zonei din care provin. Unii le-au învăţat încă din copilărie, de la bunici sau străbunici.
 
La festival au fost prezentate obiceiuri şi simboluri dedicate Crăciunului.
 
Evenimentul îşi propune să promoveze tradiţiile româneşti în rândul tinerilor. Copiii care au participat spun că sunt mândri să poarte straie naţionale şi să interpreteze cântece rămase de la străbuni.
 
Organizatorii spun că şi-au asumat misiunea de a promova tradiţiile autohtone după ce, în 2013, colindul de ceată bărbătesc a fost inclus în patrimoniul Unesco.
 
Festivalul de colinde „Hristos se naşte, slăviţi-l” a ajuns la a patra ediţie. Evenimentul s-a desfăşurat pe fundalul expoziţiei permanente dedicate portului naţional de la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău.