CULTURĂ

Motiv de mândrie pentru România şi Republica Moldova. Mărţişorul, inclus în patrimoniul cultural al UNESCO

post-img

Motiv de mândrie pentru România şi Republica Moldova, la reuniunea Comitetului UNESCO, din Coreea de Sud, a fost aprobată includerea Mărţişorului în patrimoniul cultural imaterial al umanităţii. Dosarul „Practicile culturale asociate zilei de 1 Martie” a fost elaborat în comun de România, Republica Moldova, Bulgaria şi Macedonia.

Cu această ocazie prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a susţinut că este o mare realizare, deoarece mai multe ţări depun eforturi colosale pentru diferite obiecte sau locuri să fie incluse în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii. „Atunci când se munceşte cu dedicaţie ne reuşeşte. Îi mulţumesc doamnei Monica Babuc şi echipei care a lucrat la acest dosar. Anul trecut a fost trecut în această listă şi covorul naţional. E vorba de nişte lucruri simbolice, dar foarte preţioase pentru R. Moldova”, a subliniat oficialul.

De asemenea şi ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc, a mulţumit pe o reţea socială tuturor celor care au contribuit la această realizare, „în primul rând colegilor noştri din România.”
 
În afară de „Practicile culturale asociate zilei de 1 Martie”, Republica Moldova se poate mândri cu introducerea a altor două elemente: „Colindatul de ceată bărbătească în România şi Republica Moldova“ (2013) şi „Tehnicile tradiţionale de realizare a scoarţei în România şi Republica Moldova” (2016).