Motiv de mândrie pentru România şi Republica Moldova. Mărţişorul, inclus în patrimoniul cultural al UNESCO
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Motiv de mândrie pentru România şi Republica Moldova. Mărţişorul, inclus în patrimoniul cultural al UNESCO

Motiv de mândrie pentru România şi Republica Moldova, la reuniunea Comitetului UNESCO, din Coreea de Sud, a fost aprobată includerea Mărţişorului în patrimoniul cultural imaterial al umanităţii. Dosarul „Practicile culturale asociate zilei de 1 Martie” a fost elaborat în comun de România, Republica Moldova, Bulgaria şi Macedonia.

Cu această ocazie prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a susţinut că este o mare realizare, deoarece mai multe ţări depun eforturi colosale pentru diferite obiecte sau locuri să fie incluse în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii. „Atunci când se munceşte cu dedicaţie ne reuşeşte. Îi mulţumesc doamnei Monica Babuc şi echipei care a lucrat la acest dosar. Anul trecut a fost trecut în această listă şi covorul naţional. E vorba de nişte lucruri simbolice, dar foarte preţioase pentru R. Moldova”, a subliniat oficialul.

De asemenea şi ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc, a mulţumit pe o reţea socială tuturor celor care au contribuit la această realizare, „în primul rând colegilor noştri din România.”
 
În afară de „Practicile culturale asociate zilei de 1 Martie”, Republica Moldova se poate mândri cu introducerea a altor două elemente: „Colindatul de ceată bărbătească în România şi Republica Moldova“ (2013) şi „Tehnicile tradiţionale de realizare a scoarţei în România şi Republica Moldova” (2016).

Similare