CULTURĂ

MOLDOX 2019 – festivalul schimbării sociale

post-img

Filme bune, ateliere de creaţie excepţionale, discuţii înflăcărate, concerte interesante, lecturi şi excursii captivante! De toate au avut parte cei peste 1500 de oameni care, săptămâna trecută, au ales să vină la Festivalul Internaţional de Film Documentar pentru Schimbare Socială – MOLDOX.

Timp de şase zile, oraşul Cahul a fost un adevărat centru cinematografic al ţării, găzduind cea de-a patra ediţie a evenimentului, cu tema „METAMORFOZE”. Festivalul a adus în „capitala” de sud a ţării şi oaspeţi de peste hotare. Ceremonia de închidere a avut loc la Teatrul Muzical-Dramatic B.P.Haşdeu din Cahul.


Vizitatorii festivalului din acest an au explorat la maxim o lume a „metamorfozelor” istorice, economice, a rolurilor atribuite femeii şi bărbatului în societate, a vârstei, a noţiunii de gender, etc. Timp de şase zile, au fost proiectate 17 lungmetraje şi 10 scurtmetraje din 12 ţări: Republica Moldova, Suedia, România, Ucraina, Olanda, Polonia, Letonia, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Elveţia, Germania. La final de proiecţii, creatorii din spatele peliculelor au provocat publicul la o discuţie sinceră şi inspiraţională.

În ultima zi a festivalului au fost proiecte filme de excepţie: „Întâlnindu-l pe Gorbaciov” de Werner Herzog şi André Singer, „Când roşiile l-au ascultat pe Wagner” de Marianna Economou, „Paşi pe graniţă” de Alecu Deleu şi scurtmetrajele realizate în cadrul atelierelor MOLDOX Lab 2019 (InterAction - 5 filme şi Exploration - 2 filme). Scurtmetrajele s-au centrat pe diverse componente sociale precum accesul în oraş pentru persoane cu dizabilităţi, deşeurile urbane şi lipsa unui sistem de reciclare, tehnologiile moderne care ne afectează socializarea, dansurile populare din Slobozia Mare şi altele.