MECC a lansat astăzi „Zilele Europene ale Patrimoniului, ediţia 2020”. Campania va începe la Orheiul Vechi
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

MECC a lansat astăzi „Zilele Europene ale Patrimoniului, ediţia 2020”. Campania va începe la Orheiul Vechi

Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, în colaborare cu instituţiile de cultură din subordine a lansat astăzi „Zilele Europene ale Patrimoniului, ediţia 2020”, cu genericul „Patrimoniu cultural şi Educaţie”.

„Diversitatea moştenirii culturale are potenţialul de a oferi soluţii creative la problemele contemporane, oferindu-ne noi idei pentru a crea o zi de mâine mai bună.  Astfel, pentru a aduce patrimoniul cultural mai aproape de copii, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a inclus un modul dedicat educaţiei prin cultură în cadrul cursurilor şcolare.”, a subliniat oficialul.
 
În context, ministrul Igor Şarov a invitat cetăţenii să descopere istoria, diversitatea şi semnificaţia patrimoniului cultural al Republicii Moldova, care este parte integrantă a moştenirii culturale europene.
 
În cadrul ediţiei 2020 „Zilelor Europene ale Patrimoniului”, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării lansează şi campania de sensibilizare a publicului larg cu privire la necesitatea păstrării patrimoniului cultural, cu genericul „Arheologia patrimoniului”. Astfel, în colaborare cu Rezervaţia cultural-naturală „Orheiul vechi”, Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, Agenţia Naţională Arheologică şi Centrul Naţional de Promovare şi Conservare a Patrimoniului Cultural Imaterial, de comun cu asociaţiile obşteşti, asociaţiile de voluntari, localnici, vor organiza campanii de sensibilizare în 9 localităţi care au obiective de patrimoniu de importanţă naţională. Pe lângă apelul la susţinerea campaniilor de salubrizare din jurul acelor obiective, vor fi organizate sesiuni de instruire pentru publicul larg cu participarea unui număr limitat de persoane, cu respectarea tuturor măsurilor de combatere a răspândirii infecţiei cu noul tip de coronavirus.
 
Startul campaniei se va da la Rezervaţia cultural-naturală „Orheiul Vechi”, cu implicarea Asociaţiei Green Caritas. Voluntarii asociaţiei şi localnicii vor colecta deşeurile de pe teritoriul Rezervaţiei, fiind însoţiţi de către studenţii Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, Facultatea arte plastice şi design, care, pe parcursul ZEP, vor da o a doua viaţă deşeurilor, transformându-le  în obiecte de artă.
 
Campania va continua în localităţile Văleni, Slobozia Mare, Crihana Veche, Cheile Buteşti, Cobani, Climăuţii de Jos, Vadul lui Raşcov, Mateuţi.
 
„Prin organizarea acestor evenimente, ne propunem să îndemnăm publicul să descopere cunoştinţele, tradiţiile şi aptitudinile care definesc specificul acestor localităţi. Cultura şi patrimoniul cultural au un rol esenţial în dezvoltarea unei comunităţi responsabile, contribuind la progresul socio-cultural al ţării.”, a afirmat secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol.
 
Zilele Europene ale Patrimoniului reprezintă o iniţiativă a Consiliului Europei începând cu anul 1985, prima ediţie desfăşurându-se în Franţa. Din 1999 şi Uniunea Europeană s-a implicat în celebrarea acestora, iar sloganul permanent a devenit Europa, un patrimoniu comun.
 
Programul Zilelor Europene ale Patrimoniului, ediţia 2020 poate fi vizualizat aici.
 
Similare
RECOMANDĂRI