CULTURĂ

Managerii culturali din Republica Moldova au participat la programul „Cultură şi Creativitate UE-Parteneriatul Estic”

post-img

Numărul iniţiativelor şi discuţiilor în ţările Parteneriatului Estic a crescut cu 20% în ultimii trei ani, potrivit Programului UE "Cultură şi Creativitate", lansat în 2015 în şase ţări: Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Moldova, Ucraina şi Belarus.

În 2017, la Chişinău a avut loc Forumul Naţional Cultural, cu genericul „Oraşe creative şi durabile: Rolul culturii şi creativităţii în dezvoltarea urban”. Cei peste 100 de participanţi de la forum au reprezentat autorităţile locale şi naţionale, societatea civilă, diverse instituţii de cultură, afaceri din sfera creativităţii şi organizaţii internaţionale. La fel, 50 de reprezentanţi ai Republicii Moldova s-au înregistrat în programul „Europa Creativă”.
 
Cercetarea „Artele spectacolului în Republica Moldova: provocări şi reforme” este disponibilă în mod gratuit pe site-ul programului. Criticul Iulia Popovici a realizat o analiză aprofundată a problemelor şi posibilităţilor artelor spectacolului în Republica Moldova: instituţii de teatru, trupe de dans, săli de operă şi filarmonici.
 
"Oraşe şi regiuni creative" este titlul proiectului la care au participat şase oraşe mici din ţările Parteneriatului Estic. În Republica Moldova, Orhei a fost oraşul-pilot. În ultimii trei ani, programul a organizat 252 de evenimente, au fost publicate 870 de articole.

Programul a avut drept scop susţinerea sectoarelor creative şi culturale, efectuarea unor cercetări practice, implicarea în elaborarea de strategii şi reforme, organizarea instruirilor pentru modernizarea sectorului cultural şi oferirea unor oportunităţi de cooperare culturală internaţională, pentru o mai bună înţelegere a rolului culturii.