CULTURĂ

Mai mulţi meşteri populari din Ungaria şi-au expus lucrările într-o expozitie inedită organizată la Chişinău

Mai mulţi meşteri populari din Ungaria şi-au expus astăzi lucrările într-o expozitie inedită organizată la Chişinău. Cizme, pantofi sau mobilier sculptat şi pictat sunt doar câteva dintre obiectele ce au putut fi admirate.

Atilla Kovacs s-a născut în Oradea, în România, dar de 30 de ani locuieşte în Ungaria. Este unul dintre cei mai buni meşteri şi a câştigat de cinci ori Premiul maghiar de excelenţă pentru artizanat. Lucrările lui sunt unice şi în fiecare dintre ele pune multă dragoste. La o pereche de cizme, lucrează aproape 10 zile.

ATTILA J. KOVACS, meşter popular, Ungaria: „Eu am adus nişte cizme tradiţionale din Ungaria şi pantofi pentru bărbaţi pentru zilele noastre nişte pantofi extremi. Cizmele sunt din piele de bovine şi capră sunt tradiţionale cum au fost originale, sunt nişte reconstrucţii cum au arătat pe vremuri. Este cu cusuturi, diferite motive naţionale, în primul rând laleaua şi păsărica”

Alţi doi meşteri şi-au unit forţele pentru a crea mobilier sculptat şi ornamentat cu elemente tradiţionale. Deşi sunt şi ei născuţi în România, sunt interesaţi tot mai mult de cultura maghiară, pentru că s-au mutat in Ungaria.

OTTILIA LASZLO, pictor, Ungaria: „Folosesc la pictare oxidele şi pun lipici şi mestec totul. Fac mobilier de zestre, pentru bucătărie şi în camere. Totul”.

ZOLTAN RETI, sculptor,Ungaria: „Aici este important ca acest mobilier să fie făcut din lemn masiv, mai mult din brad, molid, aici sunt folosite îmbinări tradiţionale nu cu şurub şi nu cu cuie, deci îmbinare prin coadă de rândurnică cum au făcut acum 100 de ani”.

Expozitia de artă populară a fost organizată la Bălţi şi Chişinău, la iniţiativa Ambasadei Ungariei în Republica Moldova. Biblioteca Naţională a fost astăzi gazda evenimentului.

Excelenţa Sa SANDOR SZABO, ambasadorul Ungariei în Republica Moldova: „Această ramură este bogată în ţara noastră. Ungaria are mai mult de 1000 de ani, avem de unde să ne bucurăm de asemenea tradiţii. Desigur avem altă istorie, însă interesul faţă de cultură şi tradiţiile strămoşeşti sunt identice şi la voi şi la noi”.

ELENA PINTILEI, director, Biblioteca Naţională a Republicii Moldova: „Meşteşugăritul magiar are mult în comun cu meşteşugăritul basarabean este vorba în primul rând de culori, de motivele florale, care apar pe aceste obiecte şi de ce nu de prietenia acestor oameni”.

La expozitie au venit mulţi oameni interesati de cultura si traditia maghiară.

„Am venit împreună cu copii mei pentru că consider că educaţia vine din familie. Suntem iubitori de istorie şi de frumos şi vreau să le transmit aceste sentimente şi lor. Eu am rămas impresionat de lucrările în lemn, deoarece este o muncă migăloasă. Aici trebuie multă răbdare. Lucrările din piele, cizmele la fel, sunt foarte frumoase şi complicate”.

Expoziţia de mobilier pictat şi încălţăminte artizanală din Ungaria a fost deschisă doar astăzi, până la ora 17.