Mai multe localităţi au participat la Festivalul „Podul cultural Raşcov – Vadul-Raşcov”
Sursa foto:moldpres.md Vizualizari:

Mai multe localităţi au participat la Festivalul „Podul cultural Raşcov – Vadul-Raşcov”

Peste 15 sate de pe ambele maluri ale Nistrului au participat la Festivalul „Podul cultural Raşcov – Vadul-Raşcov”. Evenimentul a avut loc la Vadul-Raşcov, raionul Şoldăneşti, localitatea de baştină a regretatului poet Dumitru Matcovschi.

La festival au evoluat colective folclorice, de dansatori, tarafuri din zona Nistrului de mijloc cu un program de cântece, dansuri şi secvenţe teatralizate. Totodată, au fost organizate excursii la destinaţiile turistice din Vadul-Raşcov: Casa-muzeu „Dumitru Matcovschi”, Cimitirul evreiesc, Grotele în stânci, Clopotniţa din sec. XV etc.

Pentru festival au fost pregătite expoziţii de fotografie reprezentând atracţiile turistice din satele participante, expoziţii cu desene ale elevilor din Raşcov şi Vadul-Raşcov, proiecţii de filme cu amintirile celor mai vârstnici locuitori ai acestor sate despre relaţiile lor de prietenie cu vecinii de peste Nistru, tradiţii, istorie, meşteşuguri, precum şi competiţii sportive şi concursuri de desen pe asfalt, de bucate tradiţionale, un flash-mob al dansului „Coasa”, un rug şi o horă a prieteniei pe malul Nistrului.

Pe 27 mai, va avea loc al doilea festival cu acelaşi generic şi aceleaşi activităţi, dar care se vor desfăşura în satul Raşcov din stânga Nistrului.

Festivalul este organizat în cadrul proiectului „Comorile stâncilor nistrene”, realizat de Asociaţia Obştească „Casa de acasă” din comuna Vadul-Raşcov, raionul Şoldăneşti, în parteneriat cu grupul de iniţiativă din satul Raşcov. Colaborarea este sprijinită financiar de Uniunea Europeană, în cadrul Programului „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Potrivit organizatorilor, scopul festivalului constă în consolidarea relaţiilor culturale, turistice şi de prietenie între 15 sate de pe ambele maluri, situate la poalele stâncilor nistrene, începând cu raioanele Şoldăneşti şi Camenca până la Dubăsari, scrie Moldpres.

Similare