CULTURĂ

Mai multe instituţii din Basarabia au primit medalia „Centenarul Marii Uniri” din partea preşedintelui României Klaus Iohannis

Institutul de Filologie Română, Biblioteca Municipală „Bogdan Petriceicu Haşdeu” şi Muzeului Naţional de Artă al Republicii Moldova au primit din partea preşedintelui României, Klaus Iohannis, medalia „Centenarul Marii Uniri”. Distincţia le-a fost oferită în semn de apreciere pentru efortul depus în vederea păstrării identităţii naţionale şi a răspândirii valorilor culturale româneşti la Chişinău.

Manifestarea de astăzi face parte dintr-un ciclu de acţiuni organizate la Chişinău de Ambasada României, dedicate Zilei Naţionale.

Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniţă: „Graţie implicării vocaţionale şi pasiunii conducerii şi colectivelor instituţiile, colectivelor de educaţie şi arta, menţionate mai sus, a fost posibila acţionarea unor evenimente ştiinţifică în anul în care am împlinit o suta de ani de la Marea Unire din 1918”.

Astfel, prin decretul preşedintelui României, Klaus Iohannis, medalia „Centenarul Marii Uniri” a fost oferită, Institutului de Filologie Română „Bogdan Petriceicu Haşdeu”, Bibliotecii Municipale „Bogdan Petriceicu Haşdeu”, precum şi Muzeului Naţional de Artă.
Nina Corcinschi, directorul Institutului de Filologie Română: „Suntem foarte onoraţi. Este cel mai înalt semna de apreciere, primit din partea statului român de când există Institutul de Filologie”.
Mariana Harjevschi, directorul Bibliotecii „Bogdan Petriceicu Haşdeu”: „Activitatea noastră şi donaţiile de carte au avut fără îndoială un impact substanţial al climatului... transformând aniversarea Marii Uniri într-o  celebrare a trecutului, într-o investiţie în viitor”.

Tudor Zbîrnea, directorul Muzeului de Artă: „Aceasta distincţie este un semn de apreciere şi de responsabilitate pentru noi, pentru că Romania ştie să-şi apere valorile, să ne susţină atât spiritual, cât şi în toate sensurile”.

Ambasadorul României la Chişinău, excelenţa sa, Daniel Ioniţă, a spus că România vă continua să sprijine basarabenii şi că viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană.
 
Daniel Ioniţă: „Prin tot ceea ce facem, vrem să vă spunem că crede în viitorul european al Republicii Moldova şi vom contribui în continuare la susţinerea cetăţenilor R. Moldova, care merită o viaţă mai buna”.

Medalia „Centenarul Marii Unirii” a fost oferită în acest an şi Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”. Înalta distincţie se oferă persoanelor sau instituţiilor care prin activitatea lor contribuie la promovarea valorilor româneşti, în numele cărora s-a înfăptuit Marea Unire de la 1918.