La Varniţa va fi repus bustul Regelui Ferdinand I, după ce anteriorul a fost profanat şi dus pe malul stâng al Nistrului
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

La Varniţa va fi repus bustul Regelui Ferdinand I, după ce anteriorul a fost profanat şi dus pe malul stâng al Nistrului

Bustul Regelui Ferdinand I va fi repus în satul Varniţa, raionul Anenii Noi. Un proiect în acest sens a fost propus de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, şi aprobat astăzi de către Guvern.

Conform materialelor de arhivă, în anul 1939, în comuna Varniţa a fost inaugurat un bust al Regelui Ferdinand I, însă, odată cu ocuparea sovietică a Basarabiei, acest bust a fost profanat, demontat şi dus pe malul stâng al Nistrului.

După eliberarea Basarabiei din 1942, a fost trimisă o solicitare în adresa autorităţilor transnistrene privind identificarea bustului. Totuşi, materialele de arhivă nu oferă nicio informaţie privind soarta bustului.

Astfel, autoritatea publică locală vine cu iniţiativa de a repune la locul iniţial bustul Regelui Ferdinand I.

Bustul va fi instalat pe strada 31 August 1989, nr 28, pe terenul aferent Şcolii de Artă din s. Varniţa.

Potrivit proiectului, cheltuielile necesare pentru instalarea bustului vor fi acoperite din donaţii, sponsorizări şi alte surse neinterzise de lege.
Similare
RECOMANDĂRI