Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

La Soroca a fost inaugurată o expoziţie a obiectelor din răchită

Ulcioare, coşuleţe sau piese de mobilier, toate create din fibre vegetale. La Muzeul de Istorie şi Etnografie din Soroca a fost inaugurată o expoziţie inedită a obiectelor împletite din răchită. Meşterii populari şi-au prezentat cele mai originale lucrări şi au oferit şi un master-class celor ce doresc să deprindă acest meşteşug.

Dragostea pentru meşteşugărit a moştenit-o de la părinţi, iar de aproape 40 de ani, Grigore Voloşciuc reuşeşte să transforme fibrele vegetale în obiecte de artă.

Evident, în spatele acestor capodopere stă multă muncă.

Pentru a nu pierde aceste tradiţii, de 12 ani, meşterul Lidia Manea din Rubleniţa conduce şi un centru de meşteşugărit pentru copii. Astfel, transmite celor mici secretele împletirii cu răchită.

Copiii de la Centrul Sălcioara din Rubleniţa spun că au deprins uşor acest meşteşug. Mai mult, au oferit şi o lecţie practică la împletirea în lozie.

Expoziţia este organizată de către Secţia Cultură şi Turism Soroca pentru a promova meşteşugurile populare pe terioriul raionului.

Pe lângă colecţia expusă, muzeul s-a ales şi cu un cadou preţios moştenit de la bunicii Lidiei Manea.

Cei ce vor să admire şi să cumpere obiecte din lozie o pot face timp de o săptămână la Muzeul de Istorie şi Etnografie Soroca.
Similare