Sursa foto:osearaperfecta.md Vizualizari:

La Muzeul de Istorie şi Etnografie din Bălţi a fost inaugurată o expoziţie de cămăşi tradiţionale

O expoziţie inedită de cămăşi tradiţionale a fost inaugurată la Muzeul de Istorie şi Etnografie din Bălţi. Iile, unele ce datează din perioada interbelică, reprezintă diverse regiuni ale Moldovei, din stânga şi din dreapta Prutului. Cei care au venit la lansarea expoziţiei au aflat şi multe secrete despre broderii, povestite de meşterul popular Maria Ciobanu.

Expoziţia conţine mai multe cămăşi şi costume tradiţionale vechi de cel puţin 100 de ani. Acestea sunt adunate din diverse regiuni ale Moldovei: din nord, sud şi chiar de peste Prunt, din Suceava.

Cei care au fost prezenţi la inaugurarea expoziţiei au avut posbilitatea de a afla multe secrete ascunse în broderia unei ii. Le-a povestit cu multă măiestire meşterul popular Maria Ciobanu. De exemplu, semnificaţia decorului de pe mâneca unei cămăşi tradiţionale purtată de femei.

Portul popular era diferit de la o vârstă la alta. Dacă iile erau purtate la orice vârstă, atunci, catrinţa şi brâul sunt piese ce fac parte deja din garderoba unei domnişoare.

Tradiţia de a confecţiona cămăşi tradiţionale reînvie în rândul tinerilor. O demonstrează studentele Colegiului Industrial din Bălţi. În cadrul expoziţiei, tinerele au prezentat câteva cămăşi stilizate, create pe durata studiilor.

Cei ce doresc să vadă cămăşile tradiţionale, dar şi să cunoască mai mult din poveştile ce ascund fiecare ie, sunt aşteptaţi la Muzeul de Istorie şi Etnografie din Bălţi.
 
Similare
RECOMANDĂRI