CULTURĂ

La Muzeul de Istorie s-au deschis astăzi trei săli de expoziţie în care sunt prezentate momentele de glorie, dar şi cele de cumpănă din istoria Basarabiei

La Muzeul de Istorie s-au deschis astăzi trei săli de expoziţie în care sunt prezentate momentele de glorie, dar şi cele de cumpănă din istoria Basarabiei. Sunt expuse fotografii, scrisori ale deportaţilor şi multe obiecte care reflectă diferite realităţi istorice trăite de basarabeni îîn perioada secolului trecut.

Lansarea expoziţiilor a avut loc după aproape doi ani de lucrări de reparaţii ale celor trei săli ale muzeului. În fiecare sală a fost deschisă câte o expoziţie: "Basarabia în secolul al nouăsprezecelea", "Basarabia în prima jumătate a secului douăzeci" şi "Moldova Sovietică în perioada anilor 1940-1991".

MARIANA VASILACHE director adjunct, Muzeul de Istorie: „Demersul expoziţional din sala bronz este axat cumva dintre viaţa la sat, la oraş şi tot ceeea ce s-a întâmplat în aspect social, politic, economic în Basarabia secolului 19. Se începe cu pacea de la Bucureşti în 1912 când imperiul Rus şi Otoman împart teritoriul ăsta din Nord Vestul Mării Negre. De asta şi am pus acolo un soldat rus şi un nobil turc. Ca să se vadă harta, cum s-a împărţit Basarabia, la Bucureşti au spus că ei iau dor Basarabia. Ulterior am mers pe ce se întâmpla la sate: reforma financiară, reforma administrativă şi am încercat să punem punct pe ceea ce ne-a marcat pe noi în secolul 19.”.

Un capitol important din istoria Basarabiei e reflectat în sala "Marii Uniri".

MARIANA VASILACHE director adjunct, Muzeul de Istorie: „Aici, în centru, avem evenimentul principal de la început de secolul 20, Actul Marii Uniri, Basarabia 1918 şi toate evenimentele care au precedat  acestei sărbători pentru noi naţionale, primul război mondial, activitatea presei, activitatea surorilor de caritate în primul război mondial, reformele care s-au întâmplat după 1918, când Basarabia făcea parte din România mare”.

Exponatele oglindesc nu doar perioada înfloritoare a Basarabiei, dar şi  ororile regimului comunist, deportările şi foametea care au urmat după ce în 1940, imperiul rus a anexat acest teritoriu al României Mari..

LIUBA MAXIM jurnalist TVR Moldova: „Acest cub din sticlă reprezintă căderea Uniunii Sovietice, aici au fost adunate simbolic obiecte ce amintesc de acea peioadă, cum ar fi această maşină de spălat, o cabina telefonică, ziare, ruble ruseşti, fotografii cu Stalin şi Lenin”.

Expoziţia se încheie cu fotografiile din timpul manifestaţiilor de eliberare naţională din anii 1989-1991. A fost expus şi drapelul Republicii Moldova cu semnăturile deputaţilor din primul Parlament.