CULTURĂ

La Muzeul de Etnografie se organizează un atelier de încondeiere a ouălor

Unul dintre cele mai apreciate simboluri ale sărbătorilor pascale este oul încondeiat, nelipsit de pe mesele tradiţionale de sărbătoare. De 18 ani, la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău, se organizează un atelier de încondeiere a ouălor unde, cei care doresc, pot învăţa tehnici arhaice. Creaţiile lor rămân în fondul instituţiei, iar autorii pot reveni oricând să le vadă.

La acest atelier se predă tehnica încondeierii ouălor cu ceară şi vopsele naturale. Procesul de creaţie începe cu golirea şi spălarea oului, astfel încât să rămână doar coaja, ce poate fi păstrată sute de ani.
 
Şi în cadrul acestui atelier Muzeul de Etnografie promovează elemente tradiţionale.

Procesul de creaţie durează 3 ore şi necesită multă răbdare, precizie şi perseverenţă. Cele mai active sunt profesoarele de la cercurile de creaţie sau şcoli care vor transmite discipolilor tehnicile învăţate la atelier.
 
La atelier a venit şi o mamă, la insistenţa copiilor ei, care doresc să înveţe această artă.
 
Potrivit cercetătorilor de la Muzeul de Etnografie, primele menţiuni despre tradiţia încondeierii ouălor la români datează din secolul 17. Pe atunci, în ziua de Paşti, toţi oaspeţii din întreaga lume veniţi la curţile boierilor primeau coşuri cu daruri, între care şi două ouă încondeiate.
 
Atelierul de încondeiere a ouălor este la ediţia a 18-a, iar în fondul instituţiei s-au adunat peste o mie de creaţii. Evenimentul va avea loc şi mâine.