Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

La Chişinău a fost inaugurată expoziţia „Bauhaus imaginista”

În ciuda interzicerii de către nazişti, în 1933, Bauhaus - un curent artistic extrem de influent la început de secol XX în arhitectură, artele plastice, design, fotografie sau decoraţiuni interioare, a rămas unul dintre cele mai importante din artă. La Chişinău, a fost inaugurată expoziţia „Bauhaus imaginista”, o manifestare în care vizitatorii pot interacţiona cu obiectele.

Expoziţia este una aniversară şi este dedicată împlinirii a o sută de ani de la înfiinţarea şcolii Bauhaus, din Germania.

Este un stil revoluţionar, cu forme simple, geometrice, linii drepte, contraste şi culori rezervate. Un rol central îl ocupă terminalul cu calculator, unde vizitatorii pot răsfoi online revista Bauhaus imaginista şi pot imprima materiale sub formă de text sau imagini

Vizitatorii au fost impresionaţi, mai ales că o asemenea expoziţie este prezentată în premieră la Chişinău.

„Am venit să văd şi eu cu prietenii ce reprezintă, chiar să văd expoziţia pentru ca să-mi formez o părere personală mult mai aprofundată”.

„Este un stil care încearcă să reprezinte o libertate a liniei, a formei”.

„Este ceva nu, m-a impresionat mult, este o premieră pentru Republica Moldova, ceva nou, abstract”.

Peste o sută de oameni din diferite ţări au contribuit la deschiderea expoziţiei.

„Este o expoziţie aniversară, care vine, într-un fel, să facă cunoscute pe plan mondial reuşitele acestui curent în arhitectură care s-a impus. La cei o sută de ani Institutul Goethe s-a gândit că ar fi bine să existe o expoziţie mobilă, de accea este acum la Chişinău, urmează să fie şi la Braşov”, declară Corina Gîrlă, directoarea Centrului Cultural German Akzente.

În expoziţie sunt prezentate şi zece dintre cele mai prestigioase lucrări ale stilului Bauhaus.

Vizitatorii au acces si la un program de filme documentare şi artistice.

„Proiectul care s-a dorit a fi de la bun început internaţional, a devenit astfel şi mai internaţional. Expoziţia Bauhaus imaginista face referire la această răspândire directă a bauhausului în diferite regiuni ale lumii”, precizează Excelenţa Sa, Angela Ganninger, ambasadorul Germaniei la Chişinău.

Expoziţia se va afla într-un turneu prin Europa şi în întreaga lume. La Chişinău, va putea fi vizitată până pe 26 august, la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei.
Similare
RECOMANDĂRI