CULTURĂ

La Chişinău a fost inaugurantă o expoziţie de costume şi fotografii ale Ansamblului Naţional de Dasuri Populare "Joc"

La Chişinău, a fost inaugurată o impresionantă expoziţie de costume şi fotografii ale Ansamblului Naţional de Dasuri Populare "Joc". Evenimentul marchează cei 75 de ani de activitate. De-a lungul vremii, ansamblul a promovat costumul şi dansul popular, a cucerit lumea, şi este unicul ansamblu din Republica Moldova care a fost pe toate continentele lumii. "Bijuteriile jocului", expuse în premieră, pot fi admirate la Muzeul de Istorie a Oraşului Chişinău.

Baletul Naţional "JOC", fondat în anul 1945, ne poartă faima, de-a lungul anilor, pe tot globul pământesc. Ansamblul a fost distins cu numeroase medalii şi diplome. Dansatorii au evoluat în peste 80 de ţări ale lumii, la festivaluri internaţionale din România până în Brazilia şi din Franţa până în  Canada.

ALIONA STRÎMBEANU director, Baletul Naţional "JOC": „Erau programe extraordinare, JOC-ul făcea tablouri, spectacole coregrafice, fiindcă în cadrul ansamblului au colaborat foarte mulţi coregrafi veniţi şi din alte ţări ale lumii.  Când Jocul nostru participa la marile spectacole. Conducătorul ansamblului din Georgia spunea că eu când văd Jocul în scenă, când văd costumul vostru întotdeauna lăcrimez. Dacă costumul emoţionează, ce mai rămâne? Rămâne să dansăm”.

 MONICA BABUC vicepreşedinte al Parlamentului: „Participăm la un eveniment inedit, un eveniment care arată maturitatea noastră spirituală. Dincolo de faptul că iubim, preţuim şi aniversăm o dată importantă în istoria coregrafiei naţionale şi anume 75 de ani de la formarea legendarei noastre trupe coregrafice, numite azi Balet Naţional "JOC".”

De la înfiinţare, ansamblul a create peste 150 de dansuri, suite şi producţii coregrafice.

ANDREI CHISTOL secretar de stat, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării: „Este o expoziţie extraordinară, este o expoziţie care demostrează acea mare contribuţie pe care JOC-ul a creat-o şi a dezvoltat-o în aceşti 75 de ani”.

Centrul de interes al expoziţiei întitulate "Bijuteriile jocului" este costumul de scenă, expus pentru prima dată publicului larg.

ALIONA STRÎMBEANU director, Baletul Naţional "JOC": „Generaţia de aur: Vladimir Curbet, în materie de coregrafie, care, trebuie să vă spun, a colaborat cu mari coregrafi români, precum Gheorghe Baciu, Doina Armatii, iar această colaborare a dat naştere unui costum foarte bogat, fiindcă Gheorghe Baciu a venit cu costumele din zona Olteniei, zona Munteniei şi atunci costumele Ansamblului "Joc" au luat o dimensiune geografică sau geoculturală extraordinară.

Acesta este costumul, de exemplu, al băiatului şi al fetei din dansul "Sărbătoreasca", cunoaşteţi foarte bine, acesta este un dans de final de spectacol, practic el include trei dansuri, este dansul din Hora de la Sud, Hora Fetelor şi ultimul este un dans din Oltenia. Această creaţie a fost realizată prin anii 80. Vreau să vă zic că maestrul Vladimir Curbet atrăgea o mare atenţie costumului. Lui i se aduceau zeci de exemplare până când dumnealui considera că acesta este costumul acestui dans. Dansul are marama, deci este caracteristică pentru zona de sud a României, aici vorbim de Dobrogea, de Oltenia, Muntenia”.

ANDREI CHISTOL secretar de stat, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării: „Sigur încercăm să arătăm toată aces bogăţie, cel puţin la momentul actual, vestimentară, care a stat la baza dezvoltării ansamblului JOC. Este o expoziţie care arată diversitatea acelro dansuri pe care le-a creat şi dezvoltat JOCul şi sunt acele costume care au dus faima Republicii Moldova, au dus faima noastră ca ţară şi ca cultură, ca identitate, ca tradiţie şi sunt acele costume care au arătat marea contribuţia a maestrului Curbet la dezvoltarea artei coregrafice din Republica Moldova”.

Fiecare costum este o capodoperă, o bijuterie creată special pentru a pune în valoare frumuseţea elementelor portului popular şi măiestria dansatorilor. Culorile, broderia, accesoriile, toate aceste elemente îmbinate, fortifică percepţia emoţională a spectatorului.

MONICA BABUC vicepreşedinte a Parlamentului: „Scoatem în evidenţă costumele, cele care au făcut din spectacolul Jocului culoarea, decorul şi modul nostru de a ne promova identitatea în lume. Jocul a fost şi este în continuare probabil unicul colectiv artistic din Republica Moldova care a fost cu concertele sale, cu spectacolele sale pe toate continentele lumii şi care a vizitat zeci şi zeci de ţări impresionând prin coregrafie excepţională, dar şi prin costume”.

ALIONA STRÎMBEANU director, Baletul Naţional "JOC": „Istoria "Jocului" este istoria costumului costumul este poate cel mai distinctiv element într-un sepctacol, el reprezintă atât zona culturală, folclorică, ţara, un popor”.

Din cele peste trei mii de creaţii, au fost expuse doar câteva exemplare, costume care arată diversitatea paletei folclorice a dansurilor balcanice, precum cel moldovenesc, bulgăresc, din zona Bucovinei, Transilvaniei, ucrainene sau maghiare.

ALIONA STRÎMBEANU director, Baletul Naţional "JOC": „Acesta e doar câte un exemplar, de regulă se cos câte 16 costume pentru 16 perechi, ar fi 32 de costume, vreau să vă zic că aceasta este cea mai mare investiţie pe care o face o instituţie este în crearea şi în coaserea costumelor”.

Într-un costum naţional, autentic, cusut manual se investeşte mult efort.

ALIONA STRÎMBEANU director, Baletul Naţional "JOC": „Un costum este foarte costisitor şi foarte scump şi cere multă, multă muncă şi măiestrie. Noi am făcut nişte calcule, un costum ajunge în jur de o mie de euro, dacă luăm de la opincuţă, fotă, ie, podoaba pe cap, poate să fie şi câteva elemente, şi bundiţă, brâu”.

STELUŢA MITRIUC sef Direcţia Cultură, Primăria Chişinău: „Vreau să vă spun că Ansamblul "JOC" e un ansamblu legendar, cu o istorie extraordinar de frumoasă, noi toţi am crescut şi ne-am mândrit întotdeauna în copilăria noastră. E ceva nemaipomenit, este dezvoltarea tradiţiilor, folclorului nostrum, coregrafiei noastre. Noi cu mare bucurie am acceptat şi ne-am străduit, am pus şi noi efortul către demonstrarea acestei expoziţii”.

Expoziţia de la Muzeul Oraşului Chişinău face parte din Programul Naţional dedicat celor 75 de ani de la fondarea Baletului Naţional "Joc" şi este realizat de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Ansamblul Naţional de Dansuri Populare "Joc" şi Direcţia Cultură a Primăriei municipiului Chişinău.