La Cahul va avea loc Festivalul Internaţional de Film Documentar pentru Schimbare Socială - „MOLDOX”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

La Cahul va avea loc Festivalul Internaţional de Film Documentar pentru Schimbare Socială - „MOLDOX”

A doua ediţie a Festivalului Internaţional de Film Documentar pentru Schimbare Socială, „MOLDOX” va avea loc la Cahul, în perioada 23-28 septembrie. Festivalul include ecranizare de film, ateliere de lucru, prezentare de proiecte cinematografice şi masterclass-uri cu profesionişti din cinematografia internaţională.

MOLDOX este un festival tânăr cu idei inovative. Misiunea festivalului este de a încuraja implicarea socială prin filme documentare. Astfel, în cadrul Festivalului MOLDOX, spectatorii vor avea ocazia să urmărească proiecţiile unora dintre cele mai bune filme documentare sociale din întreaga lume.
 
Cea de-a doua ediţie a festivalului îşi va deschide uşile publicului larg cu o proiecţie de câteva filme documentare vechi moldoveneşti, ce va fi însoţită de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” dirijată de Ilie Croitoru Rotila. Acesta va marca începutul festivalului şi va transmite amestecul fascinant de muzică şi film.

În acest an, tema festivalului este „PUTEREA”, astfel că proiecţiile de film, panelurile de discuţie şi sesiunile de întrebări şi răspunsuri cu regizorii filmelor proiectate vor fi centrate în jurul următoarelor subiecte: „Puterea Femeii”, „Puterea Opresiei”, „Puterea Pasiunii” şi „Puterea Religiei”. La fel, pentru această ediţie este pregătită o selecţie specială de filme cu titlul „Nostalgia”. În cadrul festivalului vor fi proiectate 20 de lungmetraje premiate în întreaga lume şi 10 scurtmetraje în sala mare a Palatului de Cultură şi seara în aer liber la Brother’s Pub. 

Spectatorii au acces liber şi gratuit în toate locaţiile. Transportul Chişinău – Cahul – Chişinău este asigurat zilnic şi este gratuit.

Cea de-a doua componentă a MOLDOX este un laborator cu 4 ateliere de film documentar, MOLDOX LAB. Atelierele sunt intensive (6 zile) şi se adresează atât începătorilor, cât şi cineaştilor profesionişti:
  1. Exploration Workshop -  adresat tinerilor din municipiul Cahul;
  2. Action Workshop - pentru membrii de ONG-uri;
  3. Women Filmmakers - pentru femeile pasionate de regie şi producţie cinematografică;
  4. Inspiration – adresat profesioniştilor din domeniu.
La sfârşit de MOLDOX LAB, rezultatele vor fi prezentate publicului larg, iar proiectele cele mai reuşite vor fi premiate.
 
Prima ediţie a festivalului a atras peste 2.500 de spectatori ce au vizionat 20 de documentare de lung şi scurt metraj, în Sala Mare a Palatului Culturii „Nicolae Botgros”.

Vedeţi mai jos programul evenimentului.


 
MOLDOX este un eveniment organizat de către Asociaţia „MOLDOX”, SVENSKA FILMSTUDION, Centrul CONTACT-Cahul şi Asociaţia pentru Dezvoltare Creativă cu suportul generos al Swedish Institute, Ambasadei SUA în Moldova, Institutului Cultural Român, Primăriei Municipiului Cahul, Centrului Cultural German Akzente din Chişinău, Goethe-Institut România, Fundaţiei Est-Europene, etc.

TVR MOLDOVA este partener media general al evenimentului.

Mai multe detalii despre proiect, echipă, tutori, filme, transport spre Cahul găsiţi pe site-ul oficial al festivalului: www.moldoxfestival.com, pe pagina de Facebook: www.facebook.com/MoldoxFestival. Ne puteţi contacta la [email protected], 067346379.

Similare