CULTURĂ

La 30 de ani de la fondare, la Teatrul Satiricus Ion Luca Caragiale a fost inaugurată o Alee a Celebrităţilor

Teatrul Satiricus, Ion Luca Caragiale, din Chişinău, a celebrat 30 de ani de la fondare. Cu această ocazie a fost inagurată o Alee a Celebrităţilor, la fel ca la Hollywood, pentru ai comemora pe cei care au jucat de-a lungul anilor pe scena teatrului. A fost difuzat şi au film documentar, prilej de a depăna amintiri din istoria instiuţii.

Pe cele cinci stele de pe Aleea Celebrităţilor au fost gravate numele unor personalităţi ale Teatrului Satiricus. Iniţiativa este unică în Republica Moldova.

IULIAN FILIP, scriitor: „De ce să inventăm bicicleta, face America lucru astă, onorează, ţine minte, monştri sacri a acestei scene. Adică se poate.”

Cu ocazia împlinirii a 30 de ani, la teatru a fost organizată o seară specială cu participarea actorilor, oamenilor de cultură şi spectatorilor. S-a vizionat filmului documentar "Trei decenii de Satiricus", o pelicula care arată evoluţia şi provocările trupei de actori.

SANDU GRECU, fondatorul Teatrului Satiricus, Chişinău: „Când a avut loc ultima reparaţie, noi nu am arendat pentru că nu ne-am putut permite alte clădiri, ne mutam dintr-un cabinet în altul. Am jucat trei ani de zile doar în republică, în case de cultură, case devastate, uneori şi la temperaturi -20.”

Componenţa trupei nu s-a schimbat foarte mult de-a lungul anilor. Veteranii scenei şi-a făcut la Satiricus o a doua familie, iar cei noi un loc pentru a-şi dezvolta telentul.

ION GROSU, actor: „S-a muncit foarte mult, am avut spectacole frumoase, am avut turnee. Locul meu de muncă este a doua familie, pentru că uneori suntem mai mult la teatru decât acasă”.

NADEJDA CRÎLOV, actriţă: „Sunt aici de doi ani şi am fost primită foarte bine, cădlduros şi ăn continuare se menţin aceste relaţii între noi şi doresc să fie asta mereu”.

Teatrul Satiricus I. L. Caragiale a fost fondat în anul 1900 şi este primul teatru de satiră din Republica Moldova.