Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Iurie Colesnic a publicat istoria culturii, ştiinţei şi a literaturii basarabene, în trei volume

Un popor care nu-şi cunoaşte istoria este ca un copil care nu-şi cunoaşte părinţii. Sensul acestor cuvinte se regăseşte şi în lucrarea „Basarabia Necunoscută”, o creaţie recentă a scriitorului Iurie Colesnic.

Lucrarea în trei volume prezintă istoria culturii, ştiinţei şi a literaturii basarabene. Istoricul a cercetat arhivele şi a adunat informaţii pentru o cronologie a evenimentelor de acum un secol.

„Începând cu anul 91 am lucrat la arhiva securităţii, am lucrat cu zeci de arhive persoanle, am lucrat cu oamenii, am reuşit să prind o parte din aceste arhive şi să le valorifc şi să public materiale din ele”, a declarat Iurie Colesnic, istoric, autorul lucrării „Basarabia necunoscută”.

Autorul a scris despre personalităţi basarabene care au avut un rol important în conturarea valorilor culturale şi istorice - Pan Halippa, Ion Inculeţ, Alexei Sciusev, Nicolae Titulescu sau  Emil Loteanu.

Autorul spune că s-a străduit să prezinte o copie fidelă a celor întâmplate.

Seria „Basarabia Necunoscută” este o lucrare de sinteză în trei volume, care a fost începută în 1993. Anul trecut, cartea i-a adus autorului Premiul Naţional.
Similare
RECOMANDĂRI