Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

"iProsop" a reunit zeci de meşteri populari în satul Selemet, raionul Cimişlia

Prins la icoană, purtat la nunţi şi binecuvântat la botez, prosopul este una dintre cele mai preţioase moşteniri ale poporului român. Pentru a-l repune în valoare şi a-l promova în lume, la Selemet, Cimişlia, se organizează tradiţionalul Festival "iProsop". Ediţia din acest an a reunit zeci de meşteri populari care şi-au demonstrat meşteşugul păstrat cu sfinţenie de la străbuni.

Cea de-a treia ediţie a festivalului iProsop a transformat localitatea Selemet într-o "Casă Mare". Iniţiatoarea evenimentului susţine că este  o acţiune necesară pentru a promova frumuseţea lucrurilor demult uitate din cufărul bunicii.

Zeci de meşteri populari din zona de sud a Republicii Moldova au expus cele mai frumoase prosoape moştenite de la părinţi şi bunei, dar şi  create de ei.

Evenimentul a fost înfrumuseţat cu cele mai frumoase tradiţii populare din sudul ţării. Au fost organizate expoziţii de costume populare autentice, ateliere de meşteşugărit, iar pe scenă au urcat artisti din Republica Moldova şi România. Oaspeţii de peste Prut au apreciat frumuseţea acestul element traţional al românilor.

Gospodinele s-au putut mândri cu cele mai gustoase bucate tradiţionale. Astfel, de la sărbătoare nu au lipsit sarmalele, plăcinta şi chiar purcelul la proţap. Evenimentul se desfăşoară sub egida brandului Pomul vieţii şi campania #fiioaspetelenostru.
Similare