Invitaţie la repetiţia generală a spectacolului „Balamucul vesel” de S.T.Burke, în regia lui Petru Hadârcă
Sursa foto:tnme.md Vizualizari:

Invitaţie la repetiţia generală a spectacolului „Balamucul vesel” de S.T.Burke, în regia lui Petru Hadârcă

Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău îi invită joi, 18 ianuarie 2018, ora 11.00, pe criticii de teatru şi pe jurnalişti la repetiţia generală a spectacolului „Balamucul vesel” de S.T.Burke, în regia lui Petru Hadârcă. Premiera acestui spectacol va avea loc pe 20 şi 21 ianuarie 2018, ora 18.00, în Sala Mare a teatrului şi va deschide şirul de evenimente consacrate Centenarului Unirii.

„Balamucul vesel” de S.T.Burke. Undeva, într-o cetate aflată de veacuri în calea răutăţilor, se întâmplă lucruri ciudate şi aparent fără sens: viaţa părea cenuşie, mahmură, majoritatea locuitorilor împăcându-se cu o asemenea stare de lucruri. Şi atunci pe Conducătorul Revoltei Permanente, înconjurat de stoluri gălăgioase de consilieri şi gardieni, îl trăsneşte ideea că pentru a câştiga şi mai mult iubirea maselor, e nevoie de mister, de un Erou sacrificabil…

Împotriva legilor firii, Lupii se înfrăţesc cu Mieii, Caprele şi Verzele joacă torontoiul. Din peisaj nu lipseşte Securitatea care, după nărav, dar şi la sugestia sfetnicilor de peste câteva hotare, fură ideea “nobilă” distribuind în rolurile centrale propriii actori silitori să-şi ia mai departe solda, dijma, tainul…

Valori eterne, precepte şi noţiuni sacre metamorfozează, ca sub bagheta iluzionistului, în minciuni, amăgiri, deşertăciuni. Mizând pe arhetipuri proiectate în contemporan, piesa se axează pe refuzul oamenilor de a mai crede în basme şi de a se lăsa păcăliţi - a câta oară?!- de potentaţii vremii.

Piesa a contribuit la includerea lui S.T. Burke în lista dramaturgilor români din amplul volum „Istoria literaturii române: dramaturgia” de Mircea Ghiţulescu.
 
Similare